Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Öykkäri- everstin pitkä varjo

Upseereita on tavattu pitää herrasmiehinä ja sotilaallista organisaatiota kuvaa ilmaus, että kuona valuu alaspäin.

Jo pelkästään univormu antaa upseereista vakuuttavan ja tyylikkään kuvan, ja kadettikoulussa opetellaan hyviä käytöstapoja tanssiaskeleita myöten. Herrasmiehen taitoja siviilipuolellakin.

Armeijassa hierarkia on voimakas, mikä sallii ikävien asioiden ”valuttamisen” alaisille, aina kerrallaan porrasta alemmaksi.

Voi siinä käydä myös toisinpäin, kuten Lemmenjoen tapaus todisti. Upseeri ei aina ole herrasmies ja kuonan suunta voi kääntyä kohti ylempiä organisaatiotasoja.

Ei olisi yllätys,

Helsingin hovioikeus alkoi viime torstaina käsitellä Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön tapausta. Häntä syytetään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Päiviölle vaaditaan sakkorangaistusta.

Syytteet koskevat Karjalan lennoston järjestämää vapaaehtoista kertausharjoitusta Ilmavoimien majalla Lemmenjoella syksyllä 2017. Harjoitukseen osallistui sekä Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa että siviileitä.

Päiviön käytöksestä saa oikeudenkäyntiaineiston perusteella todella öykkärimäisen kuvan. Hänen puheensa ja toimintansa on ollut täysin menneestä maailmasta. Päiviö itse on selittänyt käytöstään sekä työ- että siviilielämän stressillä että alkoholilla. On perin kummallista, jos eversti purkaa työelämän stressiä harjoitukseen osallistuneisiin siviileihin.

Esimerkiksi Nurmeksen kunnanjohtajaa hän oli kutsunut ”Suomen tyhmimmäksi ja paskimmaksi kunnanjohtajaksi”. Ravintolaillallisella, jossa oli mukana myös sivullisia, hän aloitti puheensa kutsumalla pöytäseuruettaan ”homorunkkareiksi”.

Päiviö myönsi, että sanavalinnat olivat epäonnistuneet.

Eversti saanee aikanaan sakkotuomion ja asia on hänen osaltaan loppuun käsitelty. Mutta asia ei jää tähän. Kuona voi valua myös ylöspäin ja niin kävi juuri nyt.

Valtakunnansyyttäjä ilmoitti perjantaina, että myös Puolustusvoimain komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin toiminnasta käynnistetään esitutkinta. Jo ennestään syytteen on saanut Päiviön esimiehenä toiminut Ilmavoimien entinen komentaja Sampo Eskelinen. Kummankin kohdalla kyse on siitä, viivyteltiinkö asioiden selvittämistä.

Lindberg ilmoitti tammikuussa, ettei hae jatkokautta Puolustusvoimain komentajana keskusteltuaan asiasta sitä ennen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Molemmat vakuuttivat, että Lemmenjoen tapahtumilla ei ole vaikutusta komentajan vaihtumiseen. Asian eteneminen valtakunnansyyttäjälle vahvistaa käsitystä siitä, että on sillä voinut kuitenkin vaikutusta olla.

Ilmavoimien öykkäri-everstin pitkä varjo voi langeta vielä virassa olevan komentajan ohella myös tuleviin kandidaatteihin. Yhtenä vahvimpana ehdokkaana seuraavaksi Puolustusvoimain komentajaksi on pidetty Puolustusvoimien strategiapäällikköä, kenraaliluutnantti Kim Jäämerta, Ilmavoimien mies hänkin. Ei olisi isokaan yllätys, jos ylipäällikkö Niinistö näpäyttäisi koko Ilmavoimia ja valitsisi seuraavan komentajan joko Maa- tai Merivoimista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi