Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

EU ei saa pelätä populistien eurojytkyä

Vaikka kaikki suomalaispuolueet eivät saakaan puhtaita papereita eurovaalien ehdokasasettelusta, on kuitenkin huomattava, että miltei kaikkien eduskuntapuolueiden listoilta löytyy useampi meppikriteerit täyttävä ehdokas. Euroopan parlamenttia ei pidetä enää uransa ehtoon puolella olevien poliitikkojen loppusijoituspaikkana – hyvä niin. Nyt jopa alle kolmekymppiset poliitikonalut tähtäävät parlamenttiin tosissaan.

Valittiin Suomesta parlamenttiin keitä tahansa, valitut ovat huomattavan suuressa roolissa heti kättelyssä, kun Suomi aloittaa EU:n puheenjohtajamaana kesällä.

Todennäköinen tuleva pääministeri Antti Rinne (sd.) tarvitsee tukea paitsi omalta hallitukseltaan ja koko eduskunnalta, niin myös europarlamenttiin kuun lopulla valittavilta mepeiltä.

Tukku kokeneita suomalaisia EU-poliitikkoja europarlamentissa ei olisi pahitteeksi. Kaiken kiireen keskellä Rinteen tulisi valita puolueensa riveistä Suomen komissaariehdokas. Europarlamenttiin jatkokaudelle halajava Miapetra Kumpula-Natri (sd.) sekä puolueen ex-puheenjohtaja Jutta Urpilainen takaavat osaltaan sen, ettei pätevistä naisehdok-kaista komissaarin paikalle ole pulaa.

Suomen on käytettävä momentuminsa ja palattava eurooppalaisiin ytimiin.

Suomen seuraavan hallituksen EU-politiikan on syytä olla selvästi aktiivisempaa kuin toimitusministeristönä työtään päättelevän Juha Sipilän (kesk.) hallituksen. Aktiivisemman Suomen perään ovat kyselleet niin istuvat suomalaismepit kuin väistyvä komissaari Jyrki Katainen (kok.).

Hallitustunnustelija Rinteen puolueille viime viikolla osoittamat kysymykset antavat olettaa, että askeleita aktiivisempaan suuntaan on tarkoitus ottaa. Suomen merkitys korostuu kuin itsestään puheenjohtajakauden ansiosta, mutta kintaita ei tule pudottaa senkään jälkeen.

Suomen on oltava eturintamassa torjumassa niin sisältä kuin ulkoa tulevia EU:n horjuttamisyrityksiä. Suomen on esimerkiksi vaadittava aiempaa kunnianhimoisempaa - koko unionin laajuista - ilmastopolitiikkaa ja peräänkuulutettava yhteisiä ratkaisuja siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Suomen on käytettävä momentuminsa puheenjohtajana ja palattava eurooppalaisiin ytimiin.

EU:n sisältä tulevista horjuttamisyrityksistä kouriintuntuva esimerkki saadaan kuun lopulla järjestettävissä vaaleissa, joissa oikeistopopulistiset ja äärioikeistolaiset voimat kasvattavat kannatusmittausten perusteella painoarvoaan merkittävästi. Vaalitulos ei saa kuitenkaan halvaannuttaa EU:ta.

Vaikka vaalien alla on puhuttu paljon eurojytkystä, viimeisimpien tutkimusten perusteella enemmistö EU-kansalaisista suhtautuu unioniin erittäin myönteisesti. Brexit-sekoilun myötä EU:n suosio on kasvanut monissa jäsenmaissa ennätyslukemiin.

EU:n hyvyyteen ja tärkeyteen uskovien on syytä suunnata vaaliuurnille, jotta EU-vastaiset voimat eivät pääse takalukitsemaan päätöksentekokoneistoa ja pysäyttämään sitä kehitystä, jota enemmistö EU-kansalaisista kannattaa. Se viesti on kirkas. EU:n pitää entisestään pystyä tiivistämään yhteistyötään kansalaistensa parhaaksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi