Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kaikki palat yhä mukana Rinteen pelissä

Vappuaatto oli eduskunnassa vilkas. Aamupäivällä hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) sai puolueilta vastaukset laajaan kysymyspatteristoonsa. Ne eivät vielä pudottaneet yhtään palaa pois Rinteen hallituspalapelistä, mutta jotkut palat lienevät mukana tukevammin kuin toiset.

Heti aamusta pyörähti myös vihreiden mielenkiinnolla odotettu puheenjohtajakisa käyntiin puolueen varapuheenjohtajan Maria Ohisalon ilmoittauduttua ehdolle. Kisan olisi tosin voinut julistaa saman tien päättyneeksi, kun Ohisalon kovimmaksi haastajaksi ennakoitu Emma Kari kiirehti Twitterissä vakuuttamaan, että hän tukee Ohisaloa puheenjohtajaksi.

Ohisalo oli jo ennestään ylivoimaisesti suurin ennakkosuosikki. Hän ehti viime vuonna sijaistaa sairauslomalla ollutta Touko Aaltoa va. puheenjohtajana niin pätevästi, että hän olisi saattanut tulla valituksi jo marraskuussa Aallon luovuttua. Ohisalo halusi kuitenkin jäädä vielä odottamaan kevään eduskuntavaaleja, ja Pekka Haavisto suostui pätkäpuheenjohtajaksi.

Ohisalon kannatti odottaa. Hän nousi eduskuntaan Helsingin vihreiden äänikuningattarena. Kari jäi jalkoihin ja veti siitä johtopäätöksensä. Hänen tehtyä suosiolla tilaa puheenjohtajuudesta tuskin nähdään aitoa kilpailua, vaikka Ohisalo itse sanoi tiistaina sellaista toivovansa.

Rinne paljasti jo ennen vaaleja mielivänsä vihreitä kumppanikseen.

Nousu vihreiden puheenjohtajaksi merkitsee Ohisalolle suurella todennäköisyydellä myös ministerin salkkua. Vihreät kun ovat esiintyneet käytännössä katsoen kaikissa vaihtoehdoissa, kun julkisuudessa ja myös kulissien takana on spekuloitu uudella hallituspohjalla.

Rinne paljasti jo ennen vaaleja mielivänsä vihreät kumppanikseen. Vihreiden vastaukset Rinteen kysymyksiin eivät poikenneet niin paljon demareiden näkemyksistä, että puolue voisi niiden perusteella pelätä jäävänsä rannalle. Ellei se sitten kompastu Kemin uuteen biotuotetehtaaseen.

Ylivoimaisia kynnyskysymyksiä Rinne ei tosin löytänyt muidenkaan puolueiden vastauksista arvioidessaan niitä ensisilmäyksensä jälkeen tiistaina alkuiltapäivästä. Hän korosti, että kaikki ovat perussuomalaisia myöten edelleen mukana keskusteluissa. Niitä hän aikoo seuraavaksi käydä puolueiden kanssa kahden kesken, ennen kuin ensi viikolla päättää, keiden kanssa ryhtyy rakentamaan hallitusta.

Lopputulos on toinen asia. Rinne jäi kaipaamaan täsmennyksiä EU-, ilmasto- ja talousvastauksiin. Se kertoo hänen tyytymättömyydestään joidenkin puolueiden esityksiin.

Perussuomalaiset näyttävät linnoittautuneen paitsi ilmasto-, myös maahanmuuttopolitiikassa niin syvälle omaan poteroonsa, että sieltä on vaikea kaivautua ylös ainakaan punavihertävään hallitukseen. Kokoomuksen kynnyskysymyksistä Rinne sitä vastoin saattaisi löytää helpommin molemmille sopivan kompromissin, jos yhteistä tahtoa riittää.

Vielä helpompi pala Rinteelle tässä suhteessa olisi keskusta. Todennäköisintä silti on, että Rinne lähtee kokoamaan aluksi sinipunahallitusta, joka olisi vähemmän riippuvainen pienemmistä hallituspuolueista. Toki Rinteen kannattaa pelotella kokoomusta punamullalla mahdollisimman pitkään siltä varalta, että osapuolten sukset alkavat mennä neuvotteluissa liiaksi ristiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi