Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Metsä Group löi painetta hallituspeliin

Metsä Group löi taitavasti painetta aluillaan oleviin hallitustunnusteluihin, kun yhtiö paljasti perjantaina alkavansa suunnitella uutta biotuotetehdasta Kemiin. 1,5 miljardin euron investointi synnyttäisi pohjoisen pallonpuoliskon suurimman puunjalostuslaitoksen ja olisi työllisyysvaikutuksiltaankin merkittävä.

Uutinen tuskin sattumalta ajoitettiin samalle päivälle, jolloin Antti Rinne (sd.) valittiin hallitustunnustelijaksi. Metsä Group tekee lopullisen investointipäätöksensä vasta ensi vuonna, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Punnitessaan edellytyksiä yhtiö ei laske vain metsäteollisuuden näkymien varaan, vaan antaa arvoa sille, miten valtiovalta hankkeeseen suhtautuu.

Hallitus investoi toissa vaalikaudella Metsä Groupin Äänekosken tehdasta palveleviin liikenneväyliin parisataa miljoonaa euroa. Rinne oli silloin valtionvarainministeri, ja samanlaista kädenojennusta häneltä odotetaan nyt todennäköisenä tulevana pääministerinä. Vielä tärkeämpää Metsä Groupille lienee saada uudelta hallitukselta kirkas viesti sen puolesta, että Kemin tehdas saa kaiken tarvitsemansa raaka-aineen.

Tehdas lisäisi hakkuita pohjoisessa Suomessa runsaasti, sillä se käyttäisi kuitupuuta yli kaksinkertaisen määrän edeltäjäänsä verrattuna. Maamme hiilinielu pienenisi, minkä vuoksi hankkeen toteutumista ei voi pitää läpihuutojuttuna nykyisessä, ilmastonmuutoksen torjumista korostavassa poliittisessa ilmapiirissä.

Historiallisen vaalivoiton jälkeen vihreillä on kova polte hallitukseen.

Toki Metsä Group voi luottaa siihen, että minkään värisellä hallituksella tuskin olisi laskevassa taloussuhdanteessa varaa tyrmätä 1,5 miljardin euron teollisuusinvestointi, joka tarjoaisi työtä 2 500 ihmiselle. Nämä luvut vakuuttivat välittömästi myös hallitustunnustelija Rinteen, joka heti lauantaina ilmaisi täyden tukensa hankkeelle.

Ylelle Rinne lupasi hallituksensa toteuttavan tarvittavat liikenneinvestoinnit, jos hänestä tulee pääministeri. Hakkuukannoissaan aiemmin horjahdelleena hän sanoi nyt myös uskovansa, että tehtaan edellyttämien hakkuumää­rien kasvu voidaan toteuttaa ilmaston kannalta kestävästi.

Vaihtoehtoinen näkemys kuultiin kohta perään ­vihreiden valtuuskunnasta. Rinteen lupaukset eivät ole vihreiden lupauksia, puheenjohtaja Pekka Haavisto huomautti. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen julisti, että jättisellutehtaita on vaikea mahduttaa Suomeen, jos ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuus otetaan tosissaan.

Vihreät ottavat nämä seikat niin tosissaan, että puolue ei Haaviston mukaan aio perääntyä niistä edes hallitusneuvotteluissa aina tarpeellisten kompromissien nimissä. Silti sopii epäillä, kasvaako Metsä Groupin tehtaan ilmastovaikutuksista niin suuri kysymys, että se tukkisi vihreiden tähän saakka hyvin sileäksi ennakoidun hallitustien.

Historiallisen vaalivoiton jälkeen vihreillä on niin kova polte hallitukseen, että puolue tuskin jättäytyy sieltä pois yksittäisen, olkoonkin sille ongelmallisen hankkeen takia. Kyse ei sentään ole uudesta ydinvoimalasta.

Tarvitaan vain luovuutta. Jos hallitusohjelmaan sovitellaan maininta, jonka mukaan tarpeellisten investointien ilmastovaikutukset kompensoidaan aina jollain sopivalla tavalla, vihreätkin voinevat sen allekirjoittaa ilman ratkaisevan suurta huolta uskottavuutensa puolesta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi