Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Säästäväisyys on hyve myös nykyaikana

Suomalaisessa taloudessa on viime vuosina mennyt kohtalaisen hyvin.

Monet merkit viittaavat kuitenkin siihen, että hieman huonommat ajat luuraavat nurkan takana. Juuri tällaisina aikoina on erityisen suuri tilaus viisaille talouspäätöksille.

Näissä talouden maisemissa Suomeen muodostetaan uutta hallitusta. Tilanne on toisaalta ongelmallinen, mutta toisaalta paljon parempi kuin se ahdinko, jossa edeltävää Juha Sipilän (kesk.) hallitusta kasattiin.

Nyt on takana kasvun vuosia ja niiden myötä yhä edelleen parantuva työllisyys. Julkinen talous on saatu suurin piirtein tasapainotilaan. Matala korkotaso vaimentaa jyrkimpiä puheita uhkaavasta kestävyysvajeesta.

Rakentajat ovat talouden etujoukko.

On hyvä tuntea iloa ja tyytyväisyyttä siitä, mitä on saatu aikaan. Varsin laajapohjaisilla ”talkoilla” on tingitty eduista ja lisätty työntekoa.

Apua on toki saatu myös kansainvälisestä talouskehityksestä.

Suomi on osa maailmantaloutta ja Päijät-Häme osa Suomen kansantaloutta. Suuntaviivat ovat samoja.

Maakunnan isojen yritysten kehitys viime vuosina on ollut linjassa sen kanssa, mitä on tapahtunut suurissa pörssiyhtiöissä ja muissa kotimaisissa suuryrityksissä.

Liikevaihdot ovat pienin poikkeuksin jopa kymmeniä prosentteja korkeammalla kuin muutama vuosi sitten. Kannattavuus on vähintään säilynyt, osin myös parantunut.

Maakunnan talouden runkona ovat monet vanhat ja vakaat, mutta myös jatkuvasti uudistuvat yritykset. Moni on perheyritys, joilla tunnetusti suunnittelujänne on selvästi pitempi kuin monilla pörssiyhtiöillä.

Monet näistä runkoyrityksistä ovat ihan parhaita esimerkkejä taloudenpidosta. Ne ovat hyvinäkin aikoina eläneet melko nuukasti. Kun on jätetty varoja pussinpohjalle, on selvitty heikompien aikojen, talouslamojen ja sotien ylitse.

Nykymaailmassa on paljon rahaa. Eri keskuspankit ovat elvyttäneet taloutta käsittämättömillä summilla. Korko on matalalla. Kiinteistöjen ja arvopaperien arvot ovat monin paikoin ennätystasolla.

Suomalaisetkin hallituksenmuodostajat saavat oikein pinnistellä, että muistavat säästäväisyyden hyveen.

Hallituksen oma horisontti on neljän vuoden päässä, mutta katseen pitää ehdottomasti ulottua kauemmaksi. Hyviin hankkeisiin ja heikoimpien auttamiseen pitää siis olla varaa. Samaan aikaan on pidettävä säkin suu tiukalla.

Taloushistoriasta tiedetään, että nousua seuraa lasku ja laskua nousu.

Kansa tietänee tämän. On näet kerrottu asuntokaupan hiipumisesta, mistä seuraa myös rakennusalan hidastuva kasvu ja jopa lasku.

Rakentajat ovat talouden etujoukko. Rakentamisesta alkaa usein talouden elpyminen, ja rakentajat yleensä tuntevat ensimmäisinä talouden viilentymisen.

Suomalaisten turvaverkot ovat kohtalaiset, mutta silti on aika varautua. Kukin tekee tavallaan. Se voi olla lantti kukkaronpohjalla, säästötilin kartuttaminen tai sijoittaminen mahdollisimman turvallisiin ja vakaisiin kohteisiin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi