Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Olympiakisat yhä kaukainen haave Suomelle

Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) tarve uudistua on puhaltanut uutta kipinää Suomessa moneen kertaan sammuneisiin haaveisiin omien talviolympiakisojen järjestämisestä. Vielä on silti pitkä matka siihen, että kipinöistä syntyisi roihu ja edes kisojen hakeminen saati isännöiminen muuttuisi haaveesta todellisuudeksi.

Ajatus omista talvikisoista on pulpahdellut meillä aina silloin tällöin pintaan Helsingin vuoden 1952 ”kaikkien aikojen” kesäkisoista lähtien. Viimeksi Helsinki ja Lahti hakivat vuoden 2006 talvikisoja kumppaninaan Norjan Lillehammer, mutta KOK ei silloinkaan taipunut jakamaan kisoja kahteen eri maahan. Eikä Suomessa ole vuoria.

Sittemmin järjestämishaluja on karistanut tehokkaasti kisojen paisuminen pienille maille ylivoimaisiin mittoihin. Tästä seurannut hakijakaupunkien kato on havahduttanut myös KOK:n. Se on hyväksynyt uudistuksen nimeltään Agenda 2020, joka korostaa tulevissa olympialaisissa kustannustehokkuutta, ekologisuutta, eettisesti kestävää arvopohjaa ja läpinäkyvää hakuprosessia. Näistä kaikista on saatu tähänastisissa kisoissa vain vähän havaintoja.

Uudet tuulet innoittivat oman olympiakomiteamme puheenjohtajan Timo Ritakallion taannoin visioimaan kestävän kehityksen olympiakisoja, jotka KOK voisi heltyä antamaan Suomen ja jonkin naapurimaamme järjestettäväksi.

Sopivaa hetkeä odotel­taessa kaikki tarmo kannattaa keskittää MM-kisoihin.

Ajatus on kaunis. Vastuun jakaminen laajemmalle mahdollistaisi sen, että kisoissa voitaisiin hyödyntää runsaasti jo olemassa olevia suorituspaikkoja ja muuta infrastruktuuria. Näin kisarakentamiseen ei tarvitsisi uhrata yhtä mielettömiä summia kuin esimerkiksi 2014 Sotshissa, missä rahaa paloi yli 40 miljardia euroa.

Ritakallion visiointi ei heti johtanut puusta pitkälle. Nyt se on kuitenkin saanut henkistä tukea opetus- ja kulttuuriministeriön uunituoreesta selvityksestä. Juuri Agenda 2020:een viitaten siinä todetaan, että Suomi voisi tulevaisuudessa vähintään harkita hakevansa talviolympialaisia ja paralympialaisia (ESS 18.4.).

Realistiseksi selvitystä voi kehua sikäli, että kesäkisojen järjestämiseen se ei näe Suomella olevan edellytyksiä. Talvikisojenkin osalta siinä perätään kirkasta näkemystä sen puolesta, miksi kisat halutaan Suomeen. Keskeisiä asioita haettaessa olisivat myös turvallisuus ja kumppanimaan etsiminen alppilajien järjestämiseksi.

Mahdollisiksi isäntäkaupungeiksi selvitys nimeää Helsingin, Tampereen sekä tietenkin myös Lahden. Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen mukaan vielä ei silti olla niin pitkällä, että hakuprosessin voisi aloittaa.

Jäitä onkin tarpeen pitää hatussa. Edes hakemiseen ei kannata tuhlata euroakaan rahaa, ennen kuin KOK on todistanut todella olevansa valmis valitsemaan kisaisäntiä täysin uudelta pohjalta. Näytön paikka on ensi syksynä. Jos KOK kelpuuttaa vuoden 2026 talvikisojen isännäksi pienen budjetin Tukholman, se rohkaisee myös muita pieniä harkitsemaan kisojen hakemista.

Suomelle Tukholman valinta tosin tietäisi sitä, että hakemista pitäisi lykätä pitkälle 2030-luvun puolelle. KOK tuskin myöntää kisoja heti perään Ruotsin naapuriin. Sopivaa hetkeä odoteltaessa Suomen ja Lahden kannattaa keskittää kaikki tarmonsa MM-tason arvokisojen isännöimiseen. Sehän täällä osataan todistetusti mallikelpoisesti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi