Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kompromissien aika on vasta myöhemmin

Eduskuntavaalien tulos vahvistettiin keskiviikkona, mutta puolueet ehtivät jo ennen sitä ryhtyä ajamaan itseään asemiin pääsiäisen jälkeen alkavien hallitustunnustelujen varalta.

Kuten tapana on ennenkin ollut, yksikään puolue ei vielä ilmaissut valmiuttaan tinkiä piiruakaan äänestäjille antamistaan lupauksista. Nyt ilmoitetut etukäteisehdot muistuttivat suuresti puolueiden omia vaaliohjelmia.

Toki puolueet tietävät hyvin, että jossain vaiheessa tunnusteluja niiden on pakko alkaa taipua kompromisseihin. Muuten ovi hallitukseen menee kiinni. Vielä ei kuitenkaan ole koittanut aika, jolloin kannattaisi tinkiä lupauksistaan. Lähiviikkoina kun pelataan armotonta hermopeliä, jossa punnitaan, kenen kantti kestää pysytellä pisimpään omassa poterossa.

Tällä kertaa tämä hermopeli voi kestää tavallista kauemmin, koska kaikki puolueet keskustaa lukuun ottamatta löysivät vaalien tuloksesta jotain, jonka perusteella ne yrittävät nyt puhua voittajan syvällä rintaäänellä.

Keskusta ei paljastanut, aikooko se noudattaa äänestäjien neuvoa.

Keskustan tappio oli niin musertava, että moni puolue on sellaisen kärsittyään ilmoittanut saman tien hankkiutuvansa oppositioon etsimään kadonnutta kannatustaan.

Keskustakin teki näin edellisen murskatappionsa jälkeen 2011, mutta tällä kertaa vastaavaa ilmoitusta ei ole kuultu. Jyrkän johtopäätöksen teki vain puheenjohtaja Juha Sipilä. Hän jättää tehtävänsä syyskuussa.

Tiedottaessaan Sipilän ratkaisusta keskustan puoluehallitus luonnehti vaalitulosta siten, että äänestäjät osoittivat keskustalle suunnan oppositioon. Sitä tiedote ei paljastanut, aikooko keskusta noudattaa äänestäjien neuvoa.

Kynnys hallitukseen lähtemiselle toki myönnettiin korkeaksi, mutta heti perään puoluehallitus luetteli pitkän listan keskustalle tärkeitä kynnyskysymyksiä seuraavan hallitusohjelman pohjaksi. Ei liene sattumaa, että mainittujen ehtojen hyväksyminen tuskin tuottaisi SDP:lle ja Antti Rinteelle ylivoimaista tuskaa hallituksen kokoajana.

Keskustan hallituskelpoisuuden vahvistamiseksi on tulkittavissa myös Sipilän vetäytyminen syrjään puolueen johdosta. Sipilä antoi pääministerinä kasvot kaikelle sille, jota punavihreä oppositio hallituksen politiikassa vastusti ja jopa inhosi. Nyt punavihreiden on paljon helpompi neuvotella keskustan kanssa, kun niiden ei tarvitse pelätä, että kaupan päälle ne saisivat Sipilän rasitteekseen uuteen hallitukseen.

Kokoomusta olisi auttanut, jos keskusta olisi yksiselitteisesti ilmoittautunut oppositioon. Silloin Rinteelle olisi jäänyt yksi vaihtoehto vähemmän, mikä olisi vahvistanut ratkaisevasti kokoomuksen asemaa tunnusteluissa.

Nyt Rinne voi yrittää kilpailuttaa kokoomusta ja keskustaa sekä mahdollisesti, joskin epätodennäköisesti, myös perussuomalaisia keskenään pyrkien siten torjumaan niiden tiukimpia vaatimuksia. Sipilä teki viimeksi samoin perussuomalaisten, kokoomuksen ja SDP:n kanssa.

Rinteen asema tunnustelijana on tosin paljon heikompi SDP:n voiton jäätyä hyvin pieneksi. Vaatimaton valtakirja heikentää Rinteen käytettävissä olevia kortteja ja jättää jopa mahdollisuuden, että hallitus muodostetaan ilman suurinta puoluetta. Niin poikkeuksellinen kuin vaihtoehto olisi, Rinne ei voi jättää sitä tyystin vaille huomiota.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi