Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Surkea tulos pakotti Sipilän ulos

Puoluejohtajilla on aina erityisen suuri syy jännittää eduskuntavaalien lopputulosta, sillä pelissä on myös heidän oma poliittinen tulevaisuutensa. Kun puheenjohtaja edustaa keskustelusta toiseen puolueensa kasvoja, hän luonnollisesti kantaa suurimman vastuun myös vaalimenestyksestä. Hyvässä ja pahassa.

Tämänkertaiset vaalit olivat puoluejohtajille sikäli armol-liset, että ne jättivät jälkeensä paljon enemmän voittajia kuin häviäjiä. Eduskunnassa jatkavista puolueista paikkojaan menetti vain keskusta sinisten ja tähtiliikkeen pudottua sieltä kokonaan. Kaikki muut puolueet joko kasvattivat paikkalukuaan tai pitivät sen ennallaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) liittyi nyt siihen päättäjien joukkoon, joka tietää, miten talous saadaan kuntoon, vaan ei sitä, miten sen jälkeen voitetaan vaalit. Murskatappio ei jättänyt tulos tai ulos -miehelle vaihtoehtoja. Keskusta valitsee hänelle syksyllä seuraajan, jonka olisi helpompi kasvaa tehtäväänsä oppositiossa kuin hallituksessa. Vahvoilla ovat ainakin Annika Saarikko ja Antti Kaikkonen.

Vaalitulos oli niin kimurantti, että edes kaikki voittajaksi ilmoittautuneet puoluejohtajat evät voi tuntea asemaansa täysin turvatuksi. Erittäin poik-keuksellista on, että tämä pätee jopa suurimmaksi nousseen puolueen puheenjohtajaan.

Edes kaikki voittajaksi ilmoittautuneet puoluejohtajat eivät ole täysin turvassa.

Antti Rinteen esiintymisestä SDP:n vaalivalvojaisissa pystyi vain vaivoin päättelemään, että demarit ottivat ensimmäisen eduskuntavaalivoittonsa 20 vuoteen. Vaisu tunnelma selittyi sillä, että voitto heltisi vain rima vapisten Rinteen hukattua taas kannatuksesta ison palan aivan kampanjan viime metreillä.

Niukaksi jäänyt voitto antoi Rinteelle kevyen valtakirjan hallitustunnusteluihin. Istuvan puheenjohtajan vastainen oppositio SDP:ssä teroittelee jo veitsiään siltä varalta, että hallitusneuvotteluissa ei päästä demareita tyydyttävään tulokseen.

Hallitusneuvottelut ratkaissevat myös Petteri Orpon tulevaisuuden kokoomuksen johdossa. Kolmas sija aivan SDP:n ja perussuomalaisten tuntumassa ja yksi lisäpaikka rauhoittivat gallupeiden säikäyttämää kokoomusväkeä. Jos puolue jatkaa hallituksessa, Orpokin jatkanee ruorissa vielä jonkin aikaa. Mutta mikäli kokoomus jää oppositioon, seuraaviin vaaleihin puolue lähtee tuoreemmin voimin, kenties Antti Häkkäsen tai Elina Lepomäen johdolla.

Vaalivoitto nostatti perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton keskuudessa niin suuren riemun, että Jussi Halla-aho (ps.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Li Andersson (vas.) saisivat jatkaa maailman tappiin, jos puolueväeltä kysyttäisiin asiasta nyt. Voi silti olla, että syksyn tullen kolmikosta on jäljellä enää Andersson.

Pätkäpuheenjohtajaksi valittu Haavisto junaili vihreille kaikkien aikojen parhaan tuloksen. Pääministeripuolueen paikka jäi kuitenkin saavuttamatta, joten Haaviston on helppo täyttää lupauksensa ja tehdä kesällä tilaa seuraajalleen, joka voi olla vaikkapa Maria Ohisalo.

Halla-ahokin saattaa tehdä samanlaisen liikkeen. Hän on luvannut valottaa tulevaisuuttaan EU-vaalien jälkeen. Mestaria kiehtonee ajatus vetäytyä voittajana kotimaan kehistä ja jatkaa ottelemista kansainvälisillä kentillä. Siellä perussuomalaisten hengenheimolaiset kokoavat jo voimiaan ennustetun vaalivoittonsa varalta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi