Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kolmas yritys ympäristöpääkaupungiksi

Lahteen kantautui tällä viikolla mukavia uutisia Euroopasta. EU oli jälleen kelpuuttanut Lahden Green Capital -kilpailunsa finaaliin, jonka lopputulos ratkeaa kesäkuussa. Vuosittaisessa valitaan Euroopalle ympäristöpääkaupunki. Tällä kertaa titteli on tarjolla vuodeksi 2021.

Lahti on kokenut kilpailija, sillä se eteni finaaliin nyt jo kolmatta kertaa peräkkäin. Kahdella edellisellä kerralla lahtelaiset seurasivat palkintojenjakoa pettyneinä, sillä viime vuonna ympäristökaupungiksi valittiin Lissabon ja edelliskerralla Oslo.

Toki jo loppukilpailuun pääsyä voi pitää vähintään merkittävänä erävoittona. Paistattelu finalistien joukossa on taannut, että Lahden pätevä ympäristöosaaminen on nyt paljon laajemmassa tiedossa kuin vielä joitain vuosia sitten.

Lahden tavoitteena on olla kiertotalouden, kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisten ratkaisujen edelläkävijä Suomessa. Monikertaisena finalistina Lahdelle on tarjoutunut mainioita mahdollisuuksia viedä sanomaansa myös eurooppalaiseen tietoisuuteen.

Lahden uusin valtti on kivihiilestä luopuminen energiantuotannossa.

Vastapainoksi Lahteen on saatu arvokasta oppia ja tietoa. Edustajamme ovat päässeet seuraamaan läheltä kilpailussa paremmin menestyneiden kaupunkien omaksumia käytäntöjä, joista fiksuimmat lienevät jalostettavissa myös omaksi hyödyksemme. Samalla on solmittu uusia yhteyksiä Eurooppaan ja vahvistettu vanhoja.

Vähäinen merkitys ei ole myöskään sillä, että kilpailun osallistujat saavat aina vaivojensa palkaksi monialaiselta asiantuntijaraadilta arvion ottamistaan kehitysaskelista. Ympäristöjohtaja Saara Vauramon sanoin kyse on arvokkaammasta informaatiosta kuin mitä yhdeltäkään konsultilta voitaisiin ostaa (ESS 12.4.).

Toki vielä arvokkaampaa olisi tulla nimetyksi Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Titteli vahvistaisi niin kotimaassa kuin kauempanakin Lahden mahdollisuuksia erottua edukseen kaupunkina, jossa kestävää kehitystä edistetään myös teoilla eikä vain puheilla.

Riihikuivaa rahaakin titteli tuottaisi 350 000 euroa. Välilliset taloudelliset vaikutukset voisivat kohota moninkertaisiksi.

Kolmannen kerran väitetään sanovan toden. Tähän sananlaskuun luottaen Lahti uskoo, että sen sitkeys palkitaan ja kolmas kerta finaalissa tuottaa vihdoin voiton kotiin. Toivoa menestymisen puolesta vahvistaa kilpailun historia. Esimerkiksi Euroopan tämänvuotinen ympäristöpääkaupunki Oslo voitti tittelinsä juuri kolmannella yrittämällään, joten miksei sama voisi tapahtua Lahdelle.

Ranskalaiset finaalivastustansa Strasbourgin ja Lillen Lahti haastaa eritoten ilmanlaadullaan, jätehuollollaan, vihreällä kasvullaan ja ekoinnovaatioillaan sekä ympäristöjohtamisellaan. Näissä asioissa Lahti oli nyt paras, kun kilpailijoita arvioitiin ensimmäisessä vaiheessa 12:n eri ympäristöindikaattorin perusteella.

Tuoreimpana valttinaan Lahdella on kivihiilen käytön lopettaminen energiantuotannossa. Tämä historiallinen käänne tapahtui aprillipäivänä. Enää Lahden tarvitsee saada kilpailun tuomaristo vakuuttuneeksi, että kyse ei ollut aprillipilasta. Luopumalla hiilestä Lahti todisti jälleen kerran, kuin vahvasti se on omaksunut roolinsa ympäristönsuojelun edelläkävijänä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi