Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Brexit-sotku kaatuu syksyllä Suomen syliin

Britannia ei jättänyt EU:ta maaliskuun lopulla, eikä sitä tapahdu myöskään huomisen lauantain vastaisena yönä. Äkkilähtö onnistuttiin jo toistamiseen välttämään viime tingassa, kun EU-maiden johtajat päätyivät huippukokouksessaan myöntämään brexitille taas jatkoaikaa.

Tällä kertaa jatkoa herui lokakuun loppuun asti, mikä tarkoittaa, että koko sotku näyttää kaatuvan Suomen syliin kesken maamme tulevan EU-puheenjohtajakauden.

Lykkäystä oli jälleen pyytänyt Britannian pääministeri Theresa May, mutta päätös siitä tehtiin täysin muiden EU-maiden asettamien nuottien mukaisesti. Mayn esittämä takaraja, kesäkuun loppu, ei kelvannut. Lisäksi Britannialta edellytetään hyvää käytöstä EU:ssa jatkoajan kuluessa.

EU-johtajilla oli perusteltu syy ratkaisuunsa. Heillä kun olisi tärkeämpääkin tekemistä kuin kokoontua vähän väliä puimaan brexitiä Britannian itsensä osoittaessa vain täydellistä päättämättömyyttä omassa asiassaan.

Lisäaika tuskin poistaa ongelmaa, joka syntyi valheellisista brexit-lupauksista.

Turhautuneimmat jäsenmaat olisivat pidentäneet jatkoajan jopa vuoteen, jotta Britannia varmasti ehtisi tekemään itselleen selväksi, miten se haluaa eronsa toteutuvan. Ranskan painostuksesta takarajaa venytettiin vain runsaalla puolella vuodella. Tämän toivotaan nyt riittävän, jotta brexit ei pääsisi tapahtumaan ilman sopimusta ainakaan vahingossa – ellei Britannia sitten ymmärrä perua koko onnettoman virheliikkeensä.

Kovalla brexitillä olisi kaikessa hallitsemattomuudessaan vakavia taloudellisia seurauksia koko EU:lle. Britannialle vaikutukset olisivat katastrofaaliset, minkä ymmär­täen maan parlamentti on ilmaissut vahvan tahtonsa lähteä EU:sta vain sopimuksen kanssa.

Kovan brexitin mahdollisuutta ei silti ole voitu sulkea pois, koska May ei ole onnistunut taivuttamaan parlamenttiaan neuvottelemansa erosopimuksen taakse. Nyt hän saa kosolti lisää aikaa tämän toivottomalta tuntuvan urakkansa viemiseksi kunnialliseen loppuun.

May itse esiintyi huippukokouksessa yhä toiveikkaana. Hän aikoo viedä eron läpi mahdollisimman nopeasti. Hän pyrkii siihen, että lähtö tapahtuisi jo toukokuun lopulla, jotta Britannian ei olisi tarpeen osallistua EU-vaaleihin.

Mayn kiireen ymmärtää, sillä lähtöä tekeville briteille olisi kauhistus ryhtyä sotkunsa keskellä valitsemaan uusia EU-parlamentaarikkoja. Eri asia kuitenkin on, riittääkö mikään lisäaika maailmassa siihen, että May – tai hänen seuraajansa – onnistuisi hankkimaan sopimukselle parlamentin hyväksynnän. Aika kun tuskin poistaa ongelman ydintä, joka juontaa brexitiä kannattavien poliitikkojen kansan­äänestyksen edellä antamista katteettomista lupauksista.

Lupauksilla maalattiin valheellinen mielikuva siitä, kuinka autuas tulevaisuus Britanniaa odottaisi brexitin myötä. Nyt valistuneimmille briteille on valjennut, että maa ei todellakaan voi yhtä aikaa erota EU:sta ja säilyttää kaikki jäsenyyden tarjoamat hyödyt. Äänestäjille tätä tosiasiaa on vaikea tunnustaa. Siksi liian moni poliitikko yrittää yhä uskotella itselleen ja muille, että britit voisivat eronsa jälkeen jatkaa rusinoiden syömistä EU:n leipomasta pullasta.

Sotkusta ei tule valmista, ennen kuin enemmistö brittipäättäjistä jättää taka-alalle lyhytnäköiset valtapyrkimyksensä ja ryhtyy vihdoin ajamaan koko kansakunnan etua. Tästä ei vielä ole nähty tarpeeksi merkkejä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi