Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Isot puolueet kutistumassa keskisuuriksi

Viimeiset vaaleja edeltäneet gallupit ennakoivat yhä vahvemmin lopputulosta, jonka jäljiltä hallituksen kokoaminen olisi seuraavalle pääministeriehdokkaalle erittäin vaikea tehtävä.

Helsingin Sanomien ja Alma Median tuoreiden mittausten perusteella näyttää täysin mahdolliselta, että yksikään puolue ei onnistu keräämään yli 20:tä prosenttia annetuista äänistä. Se olisi ensimmäinen kerta eduskuntavaaliemme 112-vuotisessa historiassa.

Vielä runsas vuosi sitten sekä SDP että kokoomus paistattelivat gallupeissa 20 prosentin paremmalla puolella. Enää siellä ei paistattele kumpikaan, kuten ei mikään muukaan puolue. Ensin rajan alle vajosi kokoomus, ja nyt sama on tapahtunut myös pitkäaikaiselle gallupkärjelle SDP:lle.

SDP:n etumatka kovimpiin kilpailijoihin vaikuttaa edelleen varsin turvalliselta. Demareiden kannatuskäyrä näyttää kuitenkin kääntyneen aivan vaalikampanjoiden loppumetreillä selvään laskuun tavalla, joka väistämättä tuo mieleen neljän vuoden takaiset tapahtumat. Silloin SDP hukkasi aivan vaalien alusviikolla kannatuksestaan niin ison palan, että puolue jäi vaaleissa neljänneksi ja oppositioon kokoomuksen ja perussuomalaisten otettua kovan loppukirin.

Mitä enemmän tarvitaan puolueita, sitä vaikeampia ovat hallitusneuvottelut.

Viime hetken pudotusta selitettiin yleisesti puheenjohtaja Antti Rinteen epäonnistumisella viimeisissä vaalitenteissä. Tämän muistaen Rinteellä on kova paine onnistua tällä viikolla paremmin, jotta historia ei tältä osin toistaisi itseään. Paineita kasvattaa, että perussuomalaisten suosio on taas selvässä nousussa parahiksi juuri vaalien edellä.

SDP on yhä vahvin suosikki suurimmaksi puolueeksi ja Rinne seuraavaksi pääministeriksi. Nyt näyttää siltä, että vaalien voittaminen voi olla Rinteelle pienempi haaste kuin toimivan hallituspohjan rakentaminen. Helppoa se ei olisi muillekaan.

Viimeiset gallupit viittaavat siihen, että uudessa eduskunnassa ei olisi enää vanhalla mittapuulla suurta puoluetta, vaan viisi tai kuusi keskisuurta ja pari pientä puoluetta. Tämä hankaloittaisi merkittävästi sellaisen hallituksen muodostamista, joka olisi yhtä aikaa riittävän vahva poliittisesti että toimintakykyinen sisäisesti.

Mitä enemmän hallitukseen tarvitaan puolueita, sitä mutkikkaimmiksi hallitusneuvottelut tapaavat käydä. Ei tarvitse kuin muistella kevättä 2011 ja Jyrki Kataisen (kok.) surullisenkuuluisan sixpackin synnytysvaiheita. Hallitusohjelma oli silloin lukuisten kivuliaiden kompromissien summa, mikä näkyi hallituksen huonona henkenä ja vaatimattomina saavutuksina.

Erityisen hankalaksi uuden hallituksen kokoaminen menee, jos perussuomalaiset menestyvät hyvin, mutta muut puolueet torjuvat vaalien jälkeenkin hallitusyhteistyön heidän kanssaan. Asetelma muistuttaisi silloin Ruotsissa viime syksyn vaalien jälkeen vallinnutta tilannetta, missä hallituksen muodostaminen vei puolueilta puoli vuotta, eikä aikaan saatu sen parempaa kuin vähemmistöhallitus.

Meillä kaikki on vielä avoinna, ja vaalitulos voi muuttaa monen puolueen mielen. Varsinainen vaalipäivä on vasta sunnuntaina. Silloin on lopuillakin äänestäjillä mahdollisuus vaikuttaa siihen, minkä väristä hallituspohjaa puolueet ryhtyvät vaalien jälkeen rakentamaan ja kenen johdolla. Tilaisuus kannattaa hyödyntää, ellei sitä ole ehtinyt tehdä jo ennakkoon.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi