Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Eläkepommi purettava ajoissa

Tilastokeskus julkisti syksyllä laajaa huolta nostattaneen väestöennusteensa. Siinä arvioitiin, että maamme väkiluku kääntyy laskuun 2030-luvun puolivälissä. Tämä johtuu syntyvyyden laskusta, joka on nyt jatkunut jo kahdeksatta vuotta peräkkäin ilman, että myönteistä käännettä olisi näköpiirissä.

Tuoreimpaan väestöennusteeseen pohjaa myös Eläke-turvakeskus varoittaessaan eläkejärjestelmämme ajautuvan tällä menolla suuriin vaikeuksiin viimeistään kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla (ESS 20.3.).

Jos syntyvyyden lasku osoittautuu pysyväksi ilmiöksi, vähenee ennen pitkää myös työikäisten määrä väestön vanhetessa. Nykyisellä vauhdilla maassamme olisi vuonna 2070 enää 2,1 miljoonaa työllistä ja 1,8 miljoonaa eläkkeensaaja. Se olisi valtava haaste nykyiselle eläkejärjestelmällemme, joka yksinkertaistettuna perustuu siihen, että työssäkäyvä väestönosa rahoittaa maksettavat eläkkeet.

Eritoten nykyisten 30–40-vuotiaiden suomalaisten on nyt syytä kysyä paitsi itseltään myös päättäjiltä, mitä pitää tehdä heidän eläketurvansa varmistamiseksi. Tämän päivän kolmikymppisillä on toki mahdollisuus edistää omaakin etuaan tekemällä ahkerammin lapsia, jotta syntyvyys kääntyisi taas kasvuun ja tulevia veronmaksajia saataisiin lisää. Tähän on kuitenkin päättäjien vaikea ketään velvoittaa.

Vielä paljon vaikeampaa poliitikoille on kajota eläkejärjestelmäämme.

Sen sijaan päättäjät voivat yrittää paikata syntyvyyden laskusta seuraavaa työvoimavajetta houkuttelemalla tänne lisää tekeviä käsiä ulkomailta. Nykyinen nettomaahanmuutto on 15 000 henkeä vuodessa. Eläketurvakeskus uskoo, että määrän kaksinkertaistaminen säästäisi palkansaajat ja työnantajat työeläkemaksujen tuntuvalta korottamiselta, joka muutoin olisi ajan mittaan väistämätöntä.

Työperäisenkään maahanmuuton edistäminen ei ole poliittisesti helppo kysymys. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että vielä paljon vaikeampaa poliitikoille on kajota eläkejärjestelmäämme. Mieluummin luvataan eläkeläisille lisää rahaa.

Edellinen eläkeuudistus saatiin kivuliaasti valmiiksi vain muutama vuosi sitten ja sen kuviteltiin riittävän tästä ikuisuuteen. Vauvakato kyseenalaistaa nyt tämän oletuksen.

Eläketurvakeskuksen mukaan yksityisen sektorin työeläkemaksu voidaan pitää nykyisellä vajaan 25 prosentin tasolla aina 2050-luvulle asti, mutta sen jälkeen sitä olisi korotettava vaiheittain yli 30 prosenttiin. Toinen vaihtoehto olisi tehdä jo nyt ikään kuin varmuuden vuoksi reipas korotus, minkä jälkeen työeläkemaksu todennäköisesti voitaisiin pitää vakaana vuosisadan lopulle asti.

Jälkimmäisen vaihtoehdon paras puoli on, että se jakaisi rasituksen oikeudenmukaisemmin eri palkansaajasukupolvien kesken. Kovin todennäköisenä saati varmana sen toteutumista ei silti voi pitää. Työeläkemaksu koettelee jo nykytasollaan työmarkkinajärjestöjen kipurajoja, eikä akuuttia hätää ole odotettavissa vielä aikoihin.

Liialliseen turvallisuudentunteeseen ei silti pidä tuudittautua. Jos seuraavatkin väestöennusteet tuottavat yhtä synkän viestin kuin viimeisin, päättäjiltä on löydyttävä rohkeutta tehdä välttämättömät ratkaisut uhkaavan eläkepommin purkamiseksi riittävän ajoissa. Sen he ovat velkaa eritoten heitä itseään paljon nuoremmille ja myös tuleville sukupolville.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi