Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kokoomus erkanee omalle sote-linjalleen

On kulunut vasta viikko siitä, kun sote-uudistus kaatui tältäkin vaalikaudelta, mutta taas poliitikot väittelevät sotesta.

Vaaleihin valmistautuvat puolueet tuovat nyt julki omia sote-mallejaan, joiden pohjalta ne veisivät valmistelua eteenpäin. Ja hyvä niin, sillä polttava tarve parantaa so-siaali- ja terveyspalvelujamme ei poistunut sillä, että uudistuksen toteuttaminen osoittautui ylivoimaiseksi urakaksi nykyisellekin hallitukselle ja eduskunnalle.

Arvovaltaisen muistutuksen antoi perjantaina talousjärjestö OECD:n pääsihteeri Angel Gurria. Suomessa piipahtanut Gurria piti sote-uudistusta maallemme välttämättömänä, jotta palvelut kyetään rahoittamaan ikääntyvälle väestöllemme.

Gurrian mielestä kuntamme eivät pysty takaamaan tasapuolista rahoitusta, vaan kustannukset on jaettava laajempien alueiden kesken. Arvio oli kuin suoraan omien päättäjiemme suusta. Juuri leveämpiä hartioita puolueet ovat kuuluttaneet järjestämään palveluja siitä pitäen, kun sotea on yritetty saada aikaan. Leventäminen ei vain ole onnistunut minkään väriseltä hallitukselta.

SDP:n, keskustan ja vihreiden sote-malleilla on monta yhteistä piirrettä.

Puolueiden päivittämien sote-mallien perusteella suosituin vaihtoehto leveämmiksi hartioiksi ovat edelleen 18 maakuntaa (tai sote-kuntaa), joiden varaan Sipilänkin hallitus sotensa yritti rakentaa. Tosin asiantuntijoiden mielestä määrä on aivan liian suuri. Silti samalta perustalta ovat valmiita jatkamaan keskustan lisäksi ainakin SDP ja vihreät.

Näiden kolmen puolueen uusimmilla sote-malleilla on niin monta muutakin yhteistä piirrettä, että niistä tuskin on mahdotonta muokata yhteistä kokonaisuutta tulevaan hallitusohjelmaan, jos niikseen tulee. Toteutus olisi taas toinen juttu. Esimerkiksi sote-järjestäjille esitetty verotusoikeus ei ehkä taivu perustuslakimme ahtaisiin rajoihin yhtään helpommin kuin valinnanvapaus.

Kokoomus julkistanee oman sote-suunnitelmansa myöhemmin, mutta jo nyt näyttää siltä, että puolue on erkanemassa täysin omalle linjalleen. Puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi torstaina, että kokoomus ei enää halua uusia hallinnon tasoja sote-palvelujen järjestämiseksi. Hoitoon pääsy on hallintomalleja tärkeämpää, ja Orpo parantaisi palveluja kuntapohjalta, houkuttelemalla kunnat synnyttämään keskuudestaan vahvempia järjestäjätahoja.

Kokoomuksessa on nähtävästi arvioitu, että puolueen kannattaa nyt ottaa etäisyyttä kovimpien kilpailijoidensa näkemyksiin erottuakseen niistä edukseen ja kääntääkseen siten kannatuksensa vaalien edellä takaisin nousuun. Jos taktiikka on tämä, siinä on omat riskinsä, kuten keskustelu vanhustenhoidosta osoitti.

Kun muut puolueet esittivät kilvan lisää resursseja vanhuspalveluihin, kokoomuksen näkemys jäi siinä melskeessä hyvin epäselväksi. Ja kannatus sukelsi. Soten kanssa voi käydä yhtä köpelösti, jos kokoomus ei kykene selventämään viestiään. Silloin voi näyttää siltä, että puolue on valmis jatkamaan hamaan ikuisuuteen nykyisellä, moneen kertaan puutteelliseksi todetulla sote-järjestelmällä vain vähäisin muutoksin.

Tämä voi arveluttaa niitä äänestäjiä, jotka mielestään ansaitsevat pikaisesti uuden ja paremman soten odoteltuaan sitä kärsivällisesti jo toistakymmentä vuotta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi