Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahden näköinen investointi

Fazer paljasti vihdoin tiistaina, mitä sen 40 miljoonan euron investointi Lahteen pitää sisällään. Yhtiö aikoo rakentaa ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen kauramyllynsä viereen. Ensimmäiset tiedot investoinnista Fazer kertoi jo tammikuussa. Tuolloin yhtiö kertoi, että 40 miljoonan euron investoinnin on määrä jalostaa kotimaista viljaa, ja että tuotteita aiotaan markkinoida maailmanlaajuisesti.

Tiistaina kerrotut uutiset vahvistivat tammikuun tiedot paikkansapitäviksi. Uusi tehdas alkaa valmistaa ksylitolia kauramyllyn sivutuotteesta kauran kuoresta. Fazerin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine saadaan yrityksen omasta tuotannosta.

Yhtiö uskoo, että Lahdessa valmistettu ksylitoli tulee kiinnostamaan asiakkaita ainakin Pohjoismaissa, kenties jopa maailmanlaajuisesti. Fazerin suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta ainakin Ruotsiin, eikä yhtiö sulje pois myöskään mahdollisia lisäinvestointeja Lahteen, mikäli markkinatilanne siihen kannustaa. (Yle 5.3.)

Fazerin mittavasta investoinnista ehdittiin Lahdessa iloita jo tammikuussa. Kymmenien miljoonien eurojen investoinnin ja kymmenien uusien työpaikkojen saaminen Lahteen ei ole aivan jokavuotista. Tiistaina tarkentuneet tiedot eivät ainakaan vähennä iloa. Paitsi että uusi tuotantolaitos jatkaa omalta osaltaan Lahden mittavia teollisuusperinteitä, on investointi hyvin myös nykyiseen aikaan sopiva.

On syytä muistaa, että alueen yrityksissä on jo nyt erittäin paljon osaamista.

Teollisuuden sivutuotteen eli kauran kuoren hyödyntäminen toisena tuotteena on mainio esimerkki nykyaikaisesta kiertotaloudesta, jossa raaka-aine pyritään käyttämään hyödyksi mahdollisimman tehokkaasti. Kun kauran kuorista on ensin valmistettu ksylitolia, pystytään jäljelle jääneitä kauran kuoria hyödyntämään vielä energiantuotannossa.

Ksylitolitehtaan kaltainen kiertotalousinvestointi sopii erinomaisesti ympäristökaupungiksi profiloituvaan Lahteen. Sattumaa tai ei, esittelivät lahtelaiset päättäjät kaupungin kiertotaloustoimia tiistaina Brysselissä.

Fazerin investointi on ilahduttava myös siksi, että se palauttaa ksylitolin valmistusta kotimaahan. Viime vuosina ksylitolin raaka-ainetta on tuotu Suomeen ulkomailta.

Suomi on perinteisesti ollut ksylitolituotteiden kehityksen eturintamassa. Ensimmäiset kaupalliset ksylitolipurukumit tuotiin markkinoille lähes yhtä aikaa Suomessa ja Yhdysvalloissa vuonna 1975. Viime vuosina Suomen ainoa purukumitehdas on toiminut Karkkilassa ja ikoniset Jenkkipurukumitkin valmistetaan pääosin Hollannissa.

Fazerin toimitusjohtaja Christoph Vitzthum sanoi tammikuussa (ESS 16.1.), että yhtiön investoinnin taustalla oli monivuotinen kehitystyö niin Lahden tehtailla kuin yhtiön muissakin toiminnoissa. Lahteen on pitkään – syystäkin – toivottu lisää korkean osaamisen koulutus- ja työpaikkoja. Samalla on syytä muistaa, että alueen yrityksissä on jo nyt erittäin paljon osaamista. Fazer on tästä yksi esimerkki.

Vaikka täysin uusia investointeja on Lahteen syytä houkutella, on jo olemasta tietotaidosta pidettävä samalla hyvää huolta. Laajentuminen kun on usein helpompaa kuin täysin uuden perustaminen. Toivottavasti vahvistuva yliopisto vahvistaa myös paikallisten yritysten investointihaluja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi