Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vedenpaisumus odotuttaa yhä itseään

Monet sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijat olivat kauhuissaan, kun eduskunta taannoin hyväksyi alkoholilainsäädännön kokonaisuudistuksen. Sen myötä kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla on runsaan vuoden päivät saanut myydä kaikkia enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia.

Uudistuksen vastustajat innostuivat maalailemaan etukäteen toinen toistaan synkempiä uhkakuvia siitä, kuinka turmiollisia vaikutuksia vahvojen lonkeroiden ja A-oluen ilmestymisellä ruokakauppoihin olisi kansalaisille ja heidän terveydelleen. Laki on nyt ollut voimassa vuoden päivät, mutta vedenpaisumus antaa odottaa yhä itseään.

Tilastot kyllä osoittavat, että suomalaisten alkoholinkulutus on kääntynyt lievään nousuun kymmenkunta vuotta jatkuneen laskusuuntauksen päätteeksi. Ennustettua neljän prosentin kasvua ei silti ole nähty. Valviran tilasto viime tammi–lokakuulta osoittaa kokonaiskulutuksessa vain 0,8 prosentin kasvupiikin.

Toki tilastoja voidaan aina tulkita monin tavoin. Yksi uudistuksen ankarimmista vastustajista, tohtorikansanedustaja Pekka Puska (kesk.) tulkitsee niitä siten, että lain vaikutus olisi ollut täsmälleen neljä prosenttia, kuten asiantuntijat ennakoivat (ESS 13.2.).

Tilasto osoittaa alkoholin kokonaiskulutuksessa alle prosentin nousupiikin.

Puska päättelee asian sen perusteella, että alkoholinkulutus oli ennen uudistusta laskenut keskimäärin kolmen prosentin vuosivauhtia. Kun lasku kääntyi viime vuonna vajaan prosentin nousuksi, siitä tulee Puskan laskuopilla neljä prosenttia.

Uuden lain väkevimpiin puolustajiin eduskunnassa lukeutui kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo. Hän näkee vaikutukset ymmärrettävästi täysin toisin kuin Puska. Wallinheimo uskoo, että poik-keuksellisen kuuma viime kesä sai kansan poikkeuksellisen janoiseksi. Ilman helleputkea kulutuksen lasku olisi jatkunut myös viime vuonna.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministe-riöstä lienee Puskaan ja Wallinheimoon verrattuna puo-lueettomampi taho arvioimaan lain vaikutuksia. Hän kehuu lain toimineen hyvin, mistä hän kiittää erityisesti aluehallintoviranomaisia ja Valviraa (ESS 13.2.).

Näiden valvovien viranomaisten keskuudessa on tapahtunut ajatustavan muutos, jonka käytännön vaikutukset näkyvät kaupan alan omavalvonnan korostumisena. Tämä oli lain tarkoituskin, Tuominen muistuttaa.

Kaupan alalla on vastattu lainsäätäjien huutoon ja yritetty huolehtia, ettei alkoholia päätyisi myymälöistä vääriin käsiin ja suihin. Tällä on varmasti ollut vaikutuksensa siihen, että kulutuksen kasvu on pysynyt aisoissa. Toki tilastojen taustalta voi löytyä isompikin kehityskaari. Monet merkit kun viittaavat siihen, että humalahakuinen juominen on etenkin nuorison keskuudessa menossa kovaa vauhtia pois muodista.

Vuosi on tietenkin lyhyt aika arvioida kattavasti uudistuksen vaikutuksia. Puskakin muistuttaa, että vaikutukset sairastavuuteen ja kuolleisuuteen selviävät vasta viipeellä.

Tuomisen mukaan uhkakuvat voivat vielä toteutua ainakin jossain määrin. Näin voi käydä, jos hintakilpailu räjäyttää lonkeroiden ja A-oluen kulutuksen nousuun. Toistaiseksi hintakilpailu on loistanut poissaolollaan, koska etenkin lonkero on käynyt hyvin kaupaksi ilmankin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi