Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

28 000 kävijää torjuntavoitto Selän kisoille

Lahdessa aavisteltiin pahaa, kun Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS löi lukkoon maailmancupin kisakalenterin tälle talvikaudelle.

FIS:n mahtikäsky heitti Salpausselän kisat helmikuun alkupuolelle omalta paikaltaan helmi–maaliskuun taitteesta. Suurelle yleisölle tuntemattomaksi jääneestä syystä FIS vaati pitämään kisat ennen talven päätapahtumaa, Itävallan Seefeldissä ensi viikolla alkavia MM-kisoja.

”Salppurin” melkein satavuotisesta historiasta on opittu, että maksavia katsojia on usein ollut vaikeaa houkutella sankoin joukoin paikalle, jos ajankohta on poikennut vähänkin normaalista.

Yleensä Lahdessa on hiihdetty ja hypätty maailmancupin pokaaleista heti arvokisoja seuranneena viikonloppuna. Tuoreiden MM- ja olympiasankareiden vetovoima on ollut järjestäjille suureksi avuksi kisojen markkinoinnissa.

Huhut kisojen kuolemasta voidaan edelleen kumota vahvasti liioiteltuina.

Tänä vuonna ei voitu laskea lainkaan MM-mitalistien vetoavun varaan. Päin vastoin, MM-kisojen läheisyys ja FIS:n sanelema, maastohiihdossa vain sprintteihin keskittynyt lajivalikoima johtivat siihen, että Selältä jättäytyi pois merkittävä osa kotimaisia ja ulkomaisia huippuja.

Järjestäjillä oli siis useitakin syitä kantaa suurta huolta sen puolesta, löytääkö suuri yleisö tiensä Salppurille – jos ei vanhaan, niin edes tällä vuosikymmenellä vakiintuneeseen malliin, joka useimmiten on tarkoittanut yhteenlaskettuna noin 30 000:ta katsojaa viikonlopun aikana.

Kisat tulivat ja menivät, ja myöhään sunnuntai-iltana järjestäjät ynnäsivät kävijämääräksi pyöreät 28 000. Varovaisiin ennakko-odotuksiin nähden on ymmärrettävää, että järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Kolu ja tulikasteensa pääsihteerinä saanut Aino-Kaisa Saarinen vakuuttivat tyytyväisyyttään ilmoittamaansa lukemaan.

Historiallisessa vertailussa lukema on tosin niin vaatimatonta luokkaa, että sen perusteella olisi vielä viime vuosikymmenelläkin julistettu vähintään paikallinen hätätila Lahdelle tärkeän instituution ja brändin pelastamiseksi sitä uhkaavalta perikadolta.

Entisestään koventunut kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kuitenkin pakottanut laskemaan yleisötavoitteen rimaa myös Salpausselällä. Inhorealismia on, että menneiden kulta-aikojen perään on turhaa haikailla enää 2010-luvulla.

Tänä vuonna odotukset olivat jo lähtökohtaisesti niin matalalla, että yleisömäärää voivat muutkin kuin järjestäjät pitää vähintäänkin torjuntavoittona. Kisaviikonlopuksi kun vielä osuivat talven ylivoimaisesti surkeimmat kelit. Siihenkin nähden ilmoitettu katsojamäärä oli jopa myönteinen yllätys. Sitä paitsi harvassa ovat Lahdessa tapahtumat, jotka edes kesähelteillä yltävät lähellekään vastaavia lukemia.

Pääluvun ohella vähintään yhtä tärkeää oli, että paikalle saapuneet katsojat vaikuttivat tälläkin kertaa tyytyväisiltä näkemäänsä ja kokemaansa. Aikataulut pitivät, ja suomalaismenestys oli kelvollista. Uusittu kisakoneisto suoriutui tehtävästään kunnialla.

Kiitos kuuluu, totta kai, myös uskolliselle talkooväelle. Pitkälti heidänkin ansiostaan huhut Salpausselän kisojen kuolemasta voidaan edelleen kumota vahvasti liioiteltuina. Se on hyvä uutinen myös Lahden kaupungille, jolle kisat ovat jo kohta sata vuotta antaneet tuntuvaa lisäarvoa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi