Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahden kasvu on koko Päijät-Hämeen etu

Tilastokeskuksen viimeisimmän väestöennusteen mukaan Lahden väkiluku kohoaa vuoteen 2030 mennessä noin 125 000:een.

Se on huomattavasti vähemmän kuin Lahden poliitikot julkilausutusti tavoittelevat. Lahden strategiaan kirjattu tavoite 150 000 asukkaasta vuoteen 2030 mennessä on poskettoman kova ja mahdoton tavoite nykyisillä kuntarajoilla.

Aluetutkija Timo Aron arvion mukaan Lahden kaupungin strategiaan sisällytettyyn tavoitteeseen 150 000:sta asukkaasta on ”sisään kirjoitettuna” ajatus kuntaliitoksista. (ESS 13.1.)

Aro ehdotti, että Lahti, Hollola, Orimattila ja Asikkala liittyisivät yhdeksi suureksi kunnaksi. Kyse ei olisi Aron mukaan vain Lahden väkiluvun kasvattamisesta, vaan kaupunkiseudun toiminnan kannalta loogisesta kehityksestä. Aro muistutti, että Lahden seudun kunnilla on jo nyt yhteiset työ-, asiointi-, palvelu- ja asiointimarkkinat.

Kasvava keskuskaupunki on yksi vireän ja elinvoimaisen maakunnan merkeistä.

Se, mikä olisi järkevää, ei välttämättä ole poliittisesti realistista. Ei tämäkään ehdotus – ainakaan aivan lähitulevaisuudessa. Takavuosien suurkuntayrityksen jättämät haavat eivät Lahden naapurikunnissa ole vieläkään täysin parantuneet. Tämän tietävät myös lahtelaiset poliitikot, eivätkä siksi edes halua aloittaa kuntaliitoskeskusteluja.

Vaikka kuntaliitoksia ei lähitulevaisuudessa tehtäisikään, on Lahden seudun kuntien ja koko Päijät-Hämeen järkevää ja suorastaan pakollista syventää yhteistyötä, jotta maakunta olisi uskottava toimija esimerkiksi valtion tai sijoittumistaan harkitsevien yritysten silmissä.

Kaupunginhallituksen puheen­johtaja Pekka Komu (sd.) oli oikeas­sa sanoessaan, että muuttovoittokaupungin statuksella on jo arvo sinänsä juuri yritysten sijoittumisenkin näkökulmasta. Lahden väkiluvun – miksei muidenkin alueen paikkakuntien – on jatkettava kasvu-uralla, ja mieluusti nykyistä selvästi jyrkemmällä sellaisella.

Pientäkin kasvua kannattaa rummuttaa ulospäin suunnatussa viestinnässä mahdollisimman paljon, kuten Timo Aro taannoin opasti. Samalla kaupungin on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, keitä Lahteen muuttaa, ja säätää toimintaansa sen mukaan.

Valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) sanoi aivan oikein, että Lahden on houkuteltava mahdollisimman paljon maakunnan ulkopuolella asuvia nuoria, jotka suunnittelevat jatko-opintoja, etsivät sopivaa työpaikkaa ja miettivät perheen perustamista.

Lahden ja muun kaupunkiseudun tavoitteet ovat tismalleen samat kuin kaikkialla muuallakin Suomessa. Lahden ja Päijät-Hämeen on löydettävä ne keinot, joilla erottua muista.

Lahden ja Päijät-Hämeen on korostettava entistä enemmän erinomaista sijaintia, hyviä ja toivottavasti tulevaisuudessa paranevia liikenneyhteyksiä ja asumisen edullisuutta suhteessa metropolialueen vauhdilla kasvaviin kaupunkeihin.

Päijät-Hämeen muissa kunnissa kannattaa iloita Lahden kasvusta. Kasvava keskuskaupunki on yksi vireän ja elinvoimaisen maakunnan merkeistä. Keskinäisestä kyräilystä tai maakunnan suurimman kaupungin härnäämisestä ei ole yhdellekään alueen kunnalle mitään hyötyä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi