Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Tenttiähky uhkaa vaalikansaa

Eduskuntavaaleihin on enää kolme kuukautta. Puolueiden puheenjohtajista aika voi kuitenkin tuntua pitkältä. On nimittäin pelättävissä, että he kyllästyvät istumaan keskinäisissä vaalitenteissään, joiden pitkä sarja alkoi jo paljon ennen joulua. Ralli jatkui lyhyen tauon jälkeen viime viikolla MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden ilmastotentillä.

Kyllästymiseen ei vielä olisi varaa, sillä vastaavia tilaisuuksia on edessä vielä kymmenittäin. Ne ovat toinen toistaan tärkeämpiä ainakin niiden järjestäjille. Niinpä puheenjohtajien on vielä moneen kertaan jaksettava hymyillä ystävällisesti, toistaa ytimekkäästi tavoitteensa ja piikitellä kohteliaasti mutta päättäväisesti vastapelureitaan, niin puuduttavalta kuin se pitkän päälle voi tuntuakin.

Näin kovalla menolla voi oikeasti olla vaarana, kuten kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on sen osuvasti kiteyttänyt, että ”keväällä kukaan ei jaksa enää kuunnella meitä, ja me emme jaksa kuunnella toinen toisiamme” (ESS 17.12.).

Valitettavinta on, jos yleisökin kyllästyy. Vaalitenteillä kun yritetään lisätä kiinnostusta vaaleja kohtaan ja kannustaa ihmisiä käyttämään äänioikeuttaan. Ylitarjonta voi kääntää hyvän tarkoituksen itseään vastaan.

Näin kovalla menolla hyvä tarkoitus voi kääntyä ­itseään vastaan.

Varttuneempi äänestäjäpolvi muistaa ajat, jolloin kansa joutui tyytymään vain pariin valikoituun puheenjohtajatenttiin Ylen, MTV:n ja myöhemmin myös Nelosen kanavilla.

Hiljalleen muutkin tahot, erilaiset etujärjestöt etunenässä, alkoivat järjestää omia vaalikeskusteluitaan. Usein niillä on myös oma lehmä syvällä ojassa, sillä tilaisuuksien varjolla puolueiden mielenkiinto on ollut helppo johdatella juuri järjestäjälle tärkeisiin kysymyksiin.

Toisinaan keskustelijat on houkuteltu antamaan rehvakkaita vaalilupauksia, joita nämä ovat valtaan päästyään katkerasti katuneet. Tuoreimpia esimerkkejä olivat viime vaalien edellä annetut koulutuslupaukset, joita nykyinen hallitus ei ole edes yrittänyt täyttää.

Takavuosina muualla kuin valtakunnallisilla tv- ja radiokanavilla järjestettyjen puheenjohtajatenttien vaikutukset jäivät useimmiten vain paikallisiksi. Nykyään tämäkin on toisin. Kehittynyt tekniikka mahdollistaa sen, että melkein kenen tahansa järjestämä vaalitentti voidaan jakaa maailmalle suorana verkkolähetyksenä, jonka potentiaalinen katsojamäärä voi nousta jopa suuremmaksi kuin perinteisessä mediassa.

Näin äänestäjän on teoriassa mahdollista seurata joka ikinen vaalitentti alusta loppuun. Harvassa tosin lienevät ne, joilla kiinnostus ja kunto riittävät nielemään urakan kokonaisena. Yrittäminenkin voi johtaa niin kovaan ähkyyn, että siitä toipuessa saattaa äänestäminen jäädä väliin.

Puolueille tilanne on hankala. On niidenkin etu, että vaalitentit tarjoavat tilaisuuden levittää sanomaa mahdollisimman laajalle. Tenttien suuri määrä pakottaa kuitenkin säännöstelemään puheenjohtajien osallistumista, koska heillä on paljon muutakin tekemistä, osalla myös ministerin työt hoidettavanaan.

Varamiehen ilmestyminen paikalle on kuitenkin aina pettymys järjestäjälle, joka luonnollisesti haluaisi ykkös­ketjun juuri omaan tilaisuuteensa. Selitykseksi kelpaa korkeintaan puheenjohtajan sairausloma, kuten nyt SDP:llä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi