Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Marssijärjestys liikkeessä vaaleihin asti

Ylen Taloustutkimuksella teettämä tämän vuoden ensimmäisen puoluekannatusmittaus osoittaa, että mitään ei kannata vielä pitää itsestäänselvyytenä, mitä tulee huhtikuussa järjestettävien eduskuntavaalien lopputulokseen.

Puolueiden marssijärjestys tosin on edelleen pitkälti sama, joka vallitsi viime vuoden lopulla. Erisuuntaiset liikahdukset kannatuksessa viittaavat silti siihen, että isotkin muutokset ovat vielä mahdollisia ja jopa todennäköisiä ennen kuin vaalit on pidetty ja äänet laskettu.

Sitä paitsi tämä gallup tehtiin pitkälti kansanedustajien joulutauon aikana. Mitä ehtiikään tapahtua, kun eduskunta alkaa taas kiihdyttää tahtiaan kohti istuntokautensa päätöstä ja vaalikampanjat pyörähtävät samaan aikaan täysille kierroksille?

Muistutuksen haavoittuvuudesta sai tällä kertaa myös SDP, joka on porskuttanut gallupeiden kärjessä jo vuoden päivät. Nyt demareiden kannatus on laskenut ja kokoomuksen noussut niin, että puolueiden välinen ero on mahtuu mittauksen virhemarginaaliin.

Perussuomalaisten taktiikka näyttää kantaneen nopeasti hedelmää.

Demareiden puheenjohtajan Antti Rinteen ei siis kannata vielä sovitella pääministerin hattua kovin syvälle päähänsä. Arvoitus kun on sekin, mihin suuntaan hänen pitkä sairauslomansa SDP:n kannatuskäyrää kääntää vai kääntääkö lainkaan.

Gallup vahvistaa kokoomuksen uskoa sen puolesta, että vaalien ykköspaikka ja pääministerin salkku ovat edelleen realistinen tavoite. Samaa toivetta on elätellyt päähallituspuolue keskusta, jolle uusimmat kannatuslukemat ovat kuitenkin kylmä suihku. Loppuvuodesta orastaneen nousun jälkeen keskustan suosio on nyt äkillisesti vajonnut alimmilleen sitten toissa syksyn.

Laiha lohtu keskustalle on, että kolmospaikka ei näytä olevan vaarassa, sillä vihreidenkin kannatus otti nyt hieman takapakkia puheenjohtajavaihdoksen jälkeen tapahtuneen nousupyrähdyksen päätteeksi.

Ylen gallupin suurin nousija oli perussuomalaiset runsaan 10 prosentin päälle kivunneella kannatuksellaan. Parannusta oli kuukaudessa kertynyt yli kaksi prosenttiyksikköä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja vahvistaa, että perussuomalaisten kannatuksessa ilmeni mittausjakson aikana kaksi selvää piikkiä. Ensimmäinen nähtiin median kerrottua Oulussa alaikäisiin kohdistetuista seksuaalirikoksista, joista epäillään maahanmuuttajia. Toinen piikki tuli joulun välipäivinä, kun ulkomaalaistaustaisen miehen uutisoitiin puukottaneen alakouluikäisen sukulaispoikansa Helsingissä.

Kaikki puolueet ovat tuominneet nämä järkyttävät rikokset, mutta useimmat ovat muistuttaneet yhtä aiheellisesti, ettei niistä pidä syyllistää kaikkia maahanmuuttajia. Perussuomalaiset sitä vastoin ovat jättäneet toppuuttelut vähemmälle pyrkiessään ottamaan tapahtuneesta kaiken poliittisen hyödyn irti. Taktiikka näyttää kantaneen nopeasti hedelmää. Eri asia on, kuinka pitkälle se kantaa.

Sattumoisin samanlaista taktiikkaa soveltaa perussuomalaisten ihannoima presidentti Donald Trump Atlantin takana. Hänhän yrittää parhaillaankin luoda harhaista mielikuvaa, jonka mukaan henkirikokset loppuisivat Yhdysvalloissa kuin seinään, jos vain Meksikon rajalle rakennetaan muuri hänen vaalilupauksensa mukaisesti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi