Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lahdella vain voitettavaa vesihankkeessa

Se toteutuu sittenkin, Lahteen jo pari vuotta kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu pohjavedenpullottamo. Hanke palasi takaisin julkisuuteen torstaina, kun Lahden kaupunki ja vesiyhtiönsä Lahti Aqua järjestivät sitä koskeneen tiedotustilaisuuden pullottamon yrittäjän ja päärahoittajan kanssa.

Tilaisuuden viesti oli kirkas kuin täkäläinen pohjavesi. Rakennustyöt alkavat Hennalassa ensi vuonna, ja kunhan pullottamo vuonna 2020 valmistuu, sen koko tuotanto, 300–400 miljoonaa litraa vuodessa, menee vientiin.

Rakentamisesta vastaa kotimainen yritys H2O4u Finland, mutta rahat tulevat Kaukoidästä, singaporelaiselta sijoittajalta Allan Pohilta. Kaukoidässä ovat myös Lahden uusimman vientituotteen markkinat. Sitä ryhdytään rahtaamaan aluksi pääosin Kiinaan, missä nautitaan jo melkein neljännes maailman kaikesta pullovedestä.

Niin täynnä Kiinan markkinat eivät ole, ettei sinne mahtuisi täydennystä Suomesta. Vaikka Lahden pulloveden vientimäärä on kotimaisittain suuri, se haukkaa vain joitain prosentteja pullovesien myynnin vuosikasvusta Kiinassa. Ja tilaa avautuu koko ajan lisää muuallakin, sillä kulutuksen ennustetaan kasvavan maailmalla kelpo vauhtia.

Salpausselän puhdasta pohjavettä riittäisi vietäväksi paljon enemmänkin.

Tässä valossa on ymmärrettävää, miksi asianomaiset eivät edes yrittäneet kätkeä kynttilöitään vakan alle hehkuttaessaan hankkeen merkitystä. Maailman parhaan juomaveden makuun päässyt tuore kaupunginjohtaja Pekka Timonen innostui julistamaan Lahden peräti Pohjois-Euroopan juomapääkaupungiksi. H2O4u Finlandin hallituksen jäsen Ahti Junttila vertasi Hennalan pullottamoa maamme ensimmäisiin paperi- ja terästehtaisiin alansa uranuurtajana.

Hehkutukset saattoivat sisältää innostuksesta kumpuavia ylisanoja, mutta niissä oli myös vinha perä. Salpausselän suodattamat puhtaat vesivarannot ovat aina olleet Lahden ylpeydenaihe, jota täkäläinen juomateollisuus on kotimaassa onnistunut hyödyntämään markkinoinnissaan varsin hyvin. Vientituotteeksi tätä kenties koko maailman parasta pohjavettä ei kuitenkaan ole kyetty saattamaan.

Häpeä ei tosin ole ollut vain Lahden, sillä kaikki valtakunnallisetkin avaukset vesivarojemme kaupalliseksi hyödyntämiseksi ovat jääneet melkein olemattomiksi. Tuhansien järvien maasta viedään nykyään pullovettä ulkomaille vain pari miljoona litraa vuodessa.

Hennalan pullottamo korjaa tätä häpeäpilkkua monikymmenkertaistaessaan pulloveden viennin. Kasvulle on vain taivas rajana edellyttäen, että markkinointiin riittää osaamista ja panoksia.

Lahdelle hankkeessa näyttäisi olevan vain voitettavaa. Kaupunkiin saadaan noin 20 miljoonan euron investointi, jonka luvataan poikivan ainakin 20–30 pysyvää työpaikkaa. Riskit kantaa sijoittaja. Lahti Aqua saa uuden ison asiakkaan, jolle se myy vettä vuosittain arviolta puolen miljoonan euron arvosta.

Lahtelaisten kannata huolestua veden riittävyydestä, sillä Salpausselän kätköissä on niin paljon puhdasta pohjavettä, että sitä riittäisi vietäväksi paljon enemmänkin. Ja jos Hennalan pullottamo onnistuu vahvistamaan nyt näköpiirissä olevaa läpimurtoaan maailman markkinoille, Lahdenkin julkikuva kohenee siinä ohessa kuin itsestään.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi