Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Finlandia-hiihto hankkiutuu hiilivapaaksi

Lahden ympäristössä järjestettävä Finlandia-hiihto on 45-vuotisen historiansa kuluessa vakiinnuttanut asemansa yhtenä Suomen ja koko pohjoisen Euroopan merkittävimmistä massahiihtotapahtumista, vaikka sen suosion kultaisimmat ajat ovat monestakin syystä jo kaukana takanapäin.

Kunnianhimoaan ja tulevaisuudenuskoaan Finlandia-hiihdon järjestäjät eivät ole kadottaneet. Tästä saatiin tuorein osoitus kuluneella viikolla, kun he kertoivat suunnitelmistaan nostaa massatapahtuma alansa ehdottomaksi edelläkävijäksi, mitä ympäristöystävällisyyteen tulee.

Kysymys on siitä, että Finlandia-hiihdosta pyritään tekemään aivan lähivuosina täysin hiilineutraali tapahtuma. Jo ensi helmikuun Finlandiassa aikomuksena on kerätä kaikki kisaviikonlopun aikana kertyvä jäte tarkasti talteen ja hyödyntää materiaali, joka ylipäätään on hyödynnettävissä.

Käytännössä tämä tulee näkymään muun muassa siten, että jokaiselle latuasemalle pystytetään omat keräyspisteensä eri jätelaaduille, ja monisatapäinen talkooväki koulutetaan lajittelemaan jätteet aiempaa tarkemmin. Pisteiden ja opasteiden näkyvyyteen kiinnitetään lisää huomiota.

Pelissä on myös tapahtuman oma tulevaisuus.

Hiilineutraalisuuden pohjustamiseksi Finlandian yhteistyökumppani Lassila & Tikanoja mittaa tapahtuman jätehuollon hiilijalanjäljen samaan tapaan kuin se teki Lahden MM-hiihdoissa. Mittauksessa todettavat päästöt hyvitetään ostamalla vastaava määrä päästöoikeuksia markkinoilta.

Järjestelykoneiston lisäksi myös kilpailijoiden uskotaan oppivan uusille tavoille nopeasti. Siltä varalta että prosessi ei ota luonnistuakseen, järjestäjät varautuvat käyttämään myös keppiä.

Vielä ensi talvena hiihtäjä selviää huomautuksella, jos hänen havaitaan heittävän roskia ladunvarteen muualle kuin tarkoitusta varten erikseen varattaville keräyspaikoille. Vuoden kuluttua ja siitä eteenpäin uppiniskaisimmille on luvassa aikasakkoa rikkomuksistaan, mikä muualta saatujen kokemusten perusteella osoittautunee tehokkaaksi pelotteeksi myös Finlandiassa.

Urheilun massatapahtumien ympäristövaikutukset ovat nousseet yhä yleisemmäksi puheenaiheeksi sitä mukaa kuin huoli ilmaston lämpenemisen turmiollisista vaikutuksista on saanut jalansijaa myös näihin tapahtumiin osallistuvien ihmisten keskuudessa.

Esimerkiksi viime keväänä sosiaalisessa mediassa sai osakseen laajaa paheksuntaa roskameri, jonka kilpailijat jättivät Lapin maisemiin Ylläkseltä Leville hiihdetyn kilpailun kuluessa.

Vaikka Finlandia-hiihto on edelleen iso tapahtuma, lienee turha edes mainita, ettei se täysin hiilivapaanakaan pysty pelastamaan maailmaa ilmastonmuutoksen aiheuttamilta tuhoilta. Kysymys kannattaakin kääntää toisinpäin. Jos maailman valtiot ja ihmiset onnistuvat hidastamaan ilmaston lämpenemistä riittävän tehokkaasti, monen muun ohella pelastuu myös Finlandia-hiihto, jolle yhä vähälumisemmiksi muuttuvat talvet ovat ehdottomasti vakavin uhka.

Vaikka Finlandia-hiihdon panos ilmaston lämpenemisen vastaisessa taistelussa on kokonaisuuden kannalta vaatimaton, sijoitus on kannatettava, koska pelissä on myös tapahtuman oma tulevaisuus. Oma merkityksensä on myös hankkeen esimerkki- sekä imagoarvolla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi