Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kyseenalainen eläke joutaa loppua

Yksi kansalaisten oikeudenmukaisuuden tajua koetelleista poliittisista käytännöistä painuu armeliaasti mutta ansaitusti historian lehdille, kun kansanedustajien sopeutumiseläke korvataan sopeutumisrahalla ensi maaliskuun alusta.

Uudistuksen edellytyksenä on lakimuutos, jonka toteutuminen varmistui käytännössä viime viikolla. Silloin kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta pääsivät asiasta lopulliseen sopimukseen.

Samat puolueet tekivät jo viime keväänä linjaratkaisun sopeutumiseläkettä nauttivien ex-kansanedustajien kissanpäivien lopettamisesta. Linjauksen taustalla vaikuttivat julkisuuteen nostetut esimerkit siitä, kuinka useat hyvässä työntekoiässä olevat entiset kansanedustajat olivat hyödyntäneet järjestelmään jätettyjä porsaanreikiä sinänsä laillisella mutta varsin kyseenalaiselta tuntuvalla tavalla.

Yksi päiviltä poistettavan järjestelmän kummallisuuksia on, etteivät mahdolliset pääomatulot ole vähentäneet lainkaan sopeutumiseläkkeen määrää, kun ex-edustaja on onnistunut työllistämään itsensä uudelleen eduskunnan hyvästeltyään.

Eduskunta osoitti kykenevänsä myös tinkimään saavuttamistaan eduista.

Uudessa sopeutumisrahassa, joka on jo ollut käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla, pääomatulot otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen rinnalla.

Myös muut vanhan järjestelmän räikeimmät epäkohdat on pyritty korjaamaan uudessa käytännössä. Enää ei tule kuuloonkaan, että ex-edustaja voisi nauttia vanhan työnsä peruja olevasta avokätisestä etuudestaan jopa vuosikymmeniä, aina vanhuuseläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Tosin kuin eläke, sopeutumisraha on aina määräaikainen. Sitä maksetaan edustajantyön kestosta riippuen korkeintaan kolme vuotta siinäkin tapauksessa, että ex-edustaja ei löydä edes niin pitkän ajan kuluttua uutta työtä. Eduskuntavuosien määrä vaikuttaa myös sopeutumisrahan suuruuteen.

Näillä ehdoilla sopeutumisraha vertautuu paremmin työttömyysturvaan kuin eläkkeeseen, mikä ratkaisi sen, että perustuslakiasiantuntijat näyttivät uudistukselle vihreää valoa. Perustuslaki oli otettava huomioon, sillä uudistuksessa leikataan takautuvasti etuisuutta niiltä noin 30 ex-kansanedustajalta, jotka nyt nauttivat sopeutumiseläkettä. Kohtuullista toki on, että näin ei tapahdu heti vaan vasta kahden tai kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen.

Uudessa järjestelmässä sopeutumisraha on vähintään 2 100 euroa kuussa eli 300 euroa enemmän kuin nykyään. Jatkossa sitä voi saada jo yhden eduskuntavuoden jälkeen, kun tähän saakka on vaadittu kolme.

Tämä oli perussuomalaisille liian kova pala, koska eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan puolue lähti korjaamaan epäoikeudenmukaista järjestelmää eikä säätämään lisää etuuksia. Selitys ontuu, sillä perussuomalaiset olisivat halunneet maksaa ex-edustajille jatkossa ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Se olisi ollut rahakkaampi etuus kuin sopeutumisrahan vähimmäiskorvaus.

Muut ryhmät näkivät asian kirkkaammin ja osoittivat, että eduskunta kykenee myös tinkimään saavuttamistaan eduista. Korjausliikettä saattoi tosin vauhdittaa, että nykyisessä eduskunnassa on enää vähän edustajia, jotka olisivat oikeutettuja vanhaan sopeutumiseläkkeeseen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi