Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Perheet ja puolueet eri linjoilla

Ensi kevään vaalien jälkeinen hallituspohja ja myös -ohjelma ovat vielä hämärän peitossa, mutta yhdestä asiasta puolueet vaikuttavat jo nyt harvinaisen yksimielisiltä. Tulevalla vaalikaudella toteutetaan vihdoin perhevapaauudistus, joka nykyiseltä hallitukselta jää tekemättä sisäisten linjaerimielisyyksien takia.

Ratkaisematta on vain, millaiseen muotoon perhevapaat muokataan. Vaihtoehdoista ei ole pulaa, sillä melkein kaikki puolueet ovat jo ehtineet julkistaa omat ehdotuksensa. Myös työmarkkinajärjestöt ovat järjestelmän rahoittajina osallistuneet ahkerasti uusien mallien rakenteluun

Ehdotukset poikkeavat toisistaan, mutta niissä on myös niin runsaasti yhtäläisyyksiä, että niiden yhteensovittaminen tuskin tulee olemaan ylivoimainen ongelma. Uudistamistarpeeseen kun paineistavat poliitikkoja sekä tasa-arvon edistäminen että yleisemmät, työllisyysasteen nostamiseen liittyvät syyt.

Käytännössä kaikille esitetyille malleille on yhteistä, että isien osuutta perhevapaista halutaan kasvattaa selvästi. Nykyisen järjestelmän suurimpana heikkoutena pidetään yleisesti sitä, että sen on todettu kannustavan hyvin huonosti isiä käyttämään heille tarjolla olevaa osuutta perhevapaista. Tutkimusten mukaan tällä on ollut runsaasti kielteiseksi arvioituja seuraamuksia.

Jatkaminen nykyisellä mallilla jättäisi elämään myös nykyiset ongelmat.

Naisten asemaa työmarkkinoilla on entisestään horjuttanut se, että äidit hyödyntävät paljon isiä ahkerammin hoitovapaita, jotka on tarkoitettu molempien vanhempien yhteisesti jaettaviksi. Perhevapaalta palaavien äitien ansiot tapaavat jäädä pienemmiksi kuin lapsettomien naistyöntekijöiden. Pidemmällä aikavälillä vaikutus näkyy myös eläkekertymissä.

Kyse on myös kipeästä tarpeesta nostaa työllisyysasteemme kestävälle tasolle. Nykyistä perhevapaajärjestelmäämme on pidetty yhtenä syynä siihen, että pienten lasten äitien työllisyysaste on meillä paljon pienempi kuin Ruotsissa.

Vaikka päättäjien kesken vallitsee suuri yhteisymmärrys nykyisen järjestelmän ongelmallisuudesta, todelliset asiantuntijat eli perheet eivät näytä olevan asiasta yhtä vakuuttuneita. Väestöliiton tuoreen kyselyn mukaan nykyinen perhevapaamalli on vanhempien suuressa suosiossa. Sitä kannatti ylivoimainen enemmistö sekä naisista että miehistä (ESS 27.11.).

Kyselyn perusteella perheiltä löytyy kyllä ymmärrystä pyrkimykselle lisätä isien hoitovastuuta lapsistaan. Perheissä kuitenkin katsotaan, että vanhempien on saatava jatkossakin päättää itse vapaiden jakamisesta ilman ylhäältä määrättyjä kiintiöitä, koska he tuntevat tarpeensa parhaiten.

Perustelu on ymmärrettävä, mutta se ei toivottavasti estä päättäjiä tarkastelemasta asiaa laajemmin, koska jatkaminen nykyisellä mallilla jättäisi elämään myös nykyiset ongelmat. Toki järjestelmää uudistettaessa kannattaa kuunnella herkällä korvalla perheiden toivomuksia siltä osin, kuin ne koskevat esimerkiksi joustavampia työaikoja, osa-aikatyön ja lastenhoidon yhdistämistä ja perhevapaiden jaksottamista useammille vuosille.

Vaihtoehtojen lisääminen näissä asioissa saattaisi jopa kannustaa perheitä hankkimaan lapsia nykyistä ahkerampaan tahtiin, mikä olisi suotava käänne myös hyvinvointi­yhteiskuntamme jatkuvuuden kannalta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi