Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Edes Trump ei ole täysin haavoittumaton

Yhdysvaltain kongressivaalien suurin yllätys lienee, että niissä ei nähty suurta yllätystä. Tosin kuin viime presidentinvaaleissa, ennusteet osuivat nyt hyvin kohdalleen. Demokraatit valloittivat enemmistön edustajainhuoneesta, mutta republikaanit jopa hieman vahvistivat asemiaan hallitsemassaan senaatissa.

Tämänkertaisia vaaleja luonnehdittiin etukäteen tärkeimmiksi välivaaleiksi sukupolveen Yhdysvaltoja vahvasti kahteen vastakkaisen leiriin jakavan poliittisen ilmapiirin takia. Vaikka valta nyt vaihtui edustajainhuoneessa, lopputulos kokonaisuudessaan oli helpotus republikaaneille ja pettymys demokraateille.

Yhdysvalloissa on tullut tavaksi, että istuvan presidentin puolue kärsii takaiskuja kongressin välivaaleissa. Tällä kertaa demokraatit odottivat vaalien synnyttävän peräti ”sinisen tsunamin”, joka nostaisi puolueen enemmistöksi sekä edustajainhuoneessa että kongressissa.

Epärealistiseksi osoittautunut toive perustui uskoon, että republikaanipresidentti Donald Trumpiin suivaantuneet amerikkalaiset ja erityisesti naiset rientävät sankoin joukoin uurnille ilmaisemaan vastalauseensa presidentin aggressiiviselle ja populistiselle tavalle tehdä politiikkaa.

Todennäköisintä on että vanha meno jatkuu kohti presidentinvaaleja.

Äänestysaktiivisuus nousikin selvästi, mutta se oli yhtä paljon Trumpin ansiota kuin syytä. Presidentti otti demokraattien haasteen vastaan ja kiersi ahkerasti pitkin valtakuntaansa puhumassa kannattajilleen ikään kuin olisi ollut itse ehdokkaana.

Kampanjointi kannatti herättäessään myös republikaanit puolustamaan etujaan. Tämä näkyi eritoten senaatin vaalissa, jonka asetelmat olivat nyt republikaaneille lähtökohtaisestikin suosiollisemmat kuin demokraateille.

Vaikka demokraatit olisivat toivoneet menestyvänsä paremminkin, ei puolueen saavuttamaa enemmistöä edustajainhuoneessa kannata väheksyä. Se oli kiistaton menestys ja sai Trumpinkin soittamaan nöyrästi onnittelupuhelun edustajainhuoneen demokraattijohtajalle Nancy Pelosille vaalivoiton johdosta.

Nöyryys on tarpeen jatkossakin, sillä edustajahuoneen siirtyminen demokraattien käsiin hankaloittaa suuresti Trumpin elämää ja voi monin paikoin tehdä tyhjäksi presidentin pyrkimykset lunastaa loput vaalilupauksensa.

Demokraatit ymmärtävät presidenttiä paremmin kansainvälisten sopimusten ja yhteistyön merkityksen. Meksikon vastainen muuri jäänee rakentamatta ja Obamacare romuttamatta. Trumpin liiketoimet sekä epäillyt Venäjä-yhteydet joutunevat entistä tarkempaan syyniin.

Ikävin seuraus presidentin kannalta olisi, jos edustajanhuone päättää nostaa häntä kohtaan virkasyytteen. Virkansa puolesta hänen tuskin tarvitsisi kuitenkaan pelätä, sillä tuomio edellyttäisi kahden kolmasosan enemmistöä senaatista, joka siis on turvallisesti republikaanien hallussa.

Vallan jakautuminen kongressissa kahtia voi syventää entisestään kuilua demokraattien ja republikaanien sekä heidän kannattajiensa välillä. Trump voi omilla toimillaan joko lietsoa tai lievittää eripuraa.

Jälkimmäinen vaihtoehto voi houkutella Trumpia, jos hän tulkitsee demokraattien voiton edustajainhuoneen vaalissa merkiksi myös omasta poliittisesta haavoittuvaisuudestaan. Todennäköisintä on silti, että vanha meno jatkuu ja vain kovenee kohti syksyn 2020 presidentinvaaleja.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi