Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Pelicans on nyt selityksen velkaa

Lahden jääkiekkoylpeyden Pelicansin taustalla tapahtui suuri mullistus pari vuotta sitten. Liigajoukkuetta pyörittävän yhtiön osake-enemmistön osti entinen ammattipelaaja Pasi Nurminen, joka viime vuodet on vaikuttanut myös Pelicansin valmennusportaassa.

Nurminen pani Pelicansin hallituksenkin täysin uusiksi. Sinne nimettiin muiden muassa kansanedustaja Ville Skinnari (sd.), Päijät-Hämeen silloinen maakuntajohtaja Jari Parkkonen, Anvian talousjohtaja Arto Kukkonen sekä Perttu Nousiainen, monissa kohuissa kyseenalaista maineitta niittäneen Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja ja Nurmisen vanha tuttu.

Nurminen perusteli valintoja tarpeella saada Pelicansiin eri alojen yhteiskunnallista osaamista ja vahvaa talousjohtamista. Uuden hallituksen kokoonpano ei kuitenkaan herättänyt pelkästään ihastusta. Kansanedustaja Mika Kari (sd.) näki siinä aineksia jopa niin sanotulle rakenteelliselle korruptiolle.

Sattumaa tai ei, pian Karin varoittelujen jälkeen Skinnari, Parkkonen ja Kukkonen erosivat Pelicansin hallituksessa. Nousiainen istui siellä viime kevääseen asti. Tuolloin poliisi oli jo ryhtynyt tutkimaan mittavia tilisiirtoja, joita oli virrannut Nousiaisen ja Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron omistamille yhtiöille virolaisista pöytälaatikkofirmoista. Rahojen otaksutaan olevan peräisin Nuorisosäätiön hankkeista. Poliisi epäileekin Nousiaista ja Haaroa säätiön omaisuuden hävittämisestä miljoonien eurojen arvosta.

Tilanteeseen pätee neuvo: jos ei muuta keksi, kannattaa kokeilla totuutta.

Nuorisosäätiö ehti tehdä Lahdessa runsaasti yhteistyötä rakennusyhtiö Salpausselän Rakentajien (nykyään Pallas Rakennus) kanssa. Yhtiö on lukeutunut Pelicansin tukijoihin. Sen pääomistaja oli viime kevääseen saakka Mika Wilenius, jonka liiketoimia viranomaiset niin ikään parhaillaan penkovat.

Nurmisen hankkiuduttua Pelicansin pääomistajaksi Lahdessa huhuttiin, että osakekaupat olisi tosiasiassa rahoittanut Salpausselän Rakentajat tai Wilenius. Nurminen ja Wilenius kiistivät väitteen. Nuorisosäätiön ja SSR:n epäiltyjä talousrikoksia perkaava tutkinta on kuitenkin tuottanut huhuille vastikään vahvistusta.

Suomen ja Viron viranomaisten hankkimien tietojen mukaan Wilenius siirsi Nurmiselle osakekauppojen aikoihin satojatuhansia euroja. Tämä tapahtui Viroon rekisteröidyn ja nyt poliisitutkinnassa olevan yhtiön kautta (ESS 28.10.).

Ei ole tietoa, epäileekö poliisi Nurmisen tapauksessa rikosta. Nurminen ei halunnut kommentoida koko asiaa ESS:lle, eikä hänellä ole siihen velvollisuutta yksityisen osakeyhtiön omistajana. On kuitenkin syytä muistuttaa, että Pelicans ei ole lahtelaisille mikä tahansa yhtiö, vaan osa kannattajien ja koko kaupungin identiteettiä suosittuna jääkiekkoseurana.

Pelicansin runsaslukuinen tukija- ja kannattajajoukko kantaa nyt varmasti aitoa huolta Pelicansin puolesta ja pohtii, voiko Nuorisosäätiön ja SSR:n epäiltyjä talousrikoksia koskevalla viranomaistutkinnalla olla edetessään vaikutuksia seuran toimintaan. Siksi Pelicans ja Nurminen ovat koko lahtelaiselle jääkiekkoyhteisölle avoimen selityksen velkaa.

Tilanteeseen pätee hyväksi havaittu neuvo: jos ei muuta keksi, kannattaa kokeilla totuutta. Neuvoa ei pitäisi olla vaikea noudattaa, jos kaikki, mitä Pelicansin taustalla on tapahtunut, on sujunut lakien ja sääntöjen mukaisesti.

Etelä-Suomen Sanomia julkaiseva Mediatalo Esa omistaa noin kolme prosenttia Pelicans-yhtiön osakkeista.

Loppuun lisätty tieto Mediatalo Esan osakkuudesta Pelicans-yhtiössä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi