Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Ranta-Kartano liikahtelee eteenpäin

Lahden ydinkeskustan ja Pikku-Vesijärven välimaastoon on jo viitisentoista vuotta suunniteltu uutta, Ranta-Kartanoksi ristittyä asuin- ja liike- sekä palvelutalojen aluetta.

Asuntomarkkinoiden suhdannevaihtelut ja kaavoituksen poikimat valitusprosessit ovat johtaneet siihen, että hanke on edennyt kovin verkkaiseen tahtiin, vaikka sitä pidetään kaupungin päättävissä elimissä merkittävänä Lahden vetovoiman ja keskustan elinvoimaisuuden kannalta.

Toistaiseksi näkyvin edistysaskel laajan pysäköintialueen ja sitä reunustavien tyhjien tonttien muuttamiseksi uudeksi minikaupunginosaksi on otettu tänä vuonna, kun alueella on tehty mittavia katutöitä ja liikennejärjestelyjä.

Uusi Kartanonkatu ja Jalkarannantien alkupään sulkeminen ovat pohjustaneet tulevaa talonrakentamista, joka sekin näyttäisi aivan lähikuukausina pääsevän vihdoin ja viimein käyntiin. Odotettu päänavaus on tapahtumassa Kyösti Kallion kadun ja Pellokulmankadun kulmassa sijaitsevasta korttelista, minne rakennusyhtiö Skanska aikoo pystyttää Ranta-Kartanon ensimmäisen asuinkerrostalon.

Kaupungin panostus on perusteltu, jos se houkuttelee yksityisiä investoimaan.

Skanskan korttelin rakentamiselle ei ole muodollisia esteitä, sillä sen kaava on lainvoimainen. Muiden kortteleiden osalta Ranta-Kartanossa ei vieläkään olla yhtä onnellisessa asemassa. Vuosien kuluessa aluetta koskevat suunnitelmat ovat eläneet niin paljon, että päivittämisen tarvetta on ilmennyt myös kaavoituksessa.

Parhaillaan on vireillä kaksi kaavamuutosta. Toinen koskee uuden Kartanonkadun ja toinen Kyösti Kallion kadun varren kortteleita. Molempia esiteltiin viime viikolla yleisölle kaupungin järjestämässä ”Ranta-Kartano-illassa”, joka houkutteli paikalle ilahduttavan runsaasti kaupunkilaisia.

Vilkasta keskustelua tilaisuudessa herätti eritoten Kartanonkadun kaavamuutos. Eikä ihme, sillä sen tavoitteena on mahdollistaa jo pari vuotta suunnitteilla olleen hotelli- ja vesiliikuntakeskuksen sekä pysäköintilaitoksen rakentaminen alueen koilliskulmaan.

Hotelli- ja viihdekeskusta yrittää viedä eteenpäin Kinos Property Investment, jonka kanssa kaupunki teki viime keväänä sopimuksen tarvittavan kaavamuutoksen laatimisesta. Samassa yhteydessä kaupunginhallitus sitoutui toteuttamaan täysimittaisen 50 metrin uimahallin keskuksen yhteyteen.

Kaupungin rahallinen osuus yli satamiljoonaisesta investoinnista on arvioitu 27 miljoonaksi euroksi. Panostus on suuri mutta perusteltu, jos se houkuttelee yksityisiä tahoja investoimaan moninkertaisen summan hankkeeseen, joka palvelisi sekä tavallisten lahtelaisten tarpeita että kaupungin matkailullisia tavoitteita.

Kaupungin annettua sitoumuksensa Kinos lupasi löytävänsä varmasti hankkeelle ensin hotellioperaattorin ja sitten investorin.

Ranta-Kartanoillassa Kinoksen edustaja Hannu Mäntyharju kertoi yhtiön käyvän nyt neuvotteluja kansainvälisten operaattorien kanssa. Hän toivoi hotelliyrityksen nimen olevan tiedossa ensi keväänä (ESS 11.10.).

Toivottavasti Kinoksen optimismille on todellista katetta. Pessimistin korvissa saattaisi kuulostaa huolestuttavalta, että kotimaiset hotellit eivät ole osoittaneet kiinnostusta hanketta kohtaan.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi