Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Lamkin pitää parantaa juoksuaan

Lahden ammattikorkeakoulun tällä viikolla päättyneet yt-neuvottelut tuottivat juuri niin valitettavan lopputuloksen kuin oli pelättävissä.

Oppilaitoksesta irtisanotaan saman tien 30 työntekijää. Seitsemän työsuhde päätetään toisenlaisin järjestelyin. Lisäksi vielä 10 ihmisen työnkuvaa aiotaan muuttaa merkittävästi. Jos työntekijä ei tätä hyväksy, hänelle saatetaan antaa potkut.

Lamk aloitti koko yli 360-päistä henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut elokuussa paikatakseen ensi vuoden budjetissa häämöttäneen ammottavan aukon. Tuolloin vaikutusten ennakoitiin kohoavan enimmillään jopa 50 henkilötyövuoteen, jotta tavoitteeksi asetetut 2,5 miljoonan euron säästöt saataisiin kokoon.

Yt-neuvottelujen loppusaldo vahvistaa tämän lähtökohdan käyneen toteen liki täysimääräisesti. Selväksi kävi sekin, että neuvotteluissa löydettiin varsin vähän niin sanottuja pehmeämpiä keinoja tavoitteen saavuttamiseksi.

Oppilaitoksen tulokset ovat viime vuosina jääneet liian huonoiksi.

Olisi tosin vaatinut melkoisen taikatempun viedä neuvottelut maaliin puuttumatta raskaalla kädellä henkilöstömenoihin, joiden osuus Lamkin budjetista on yli 60 prosenttia. Pelkästään työntekijöiden selkänahasta säästöjä ei silti revitä. Kuluja leikataan myös muun muassa vuokrista hankkiutumalla eroon tarpeettomaksi käyneistä tiloista.

Irtisanomiset Lamk kohdistaa hallinto- ja tukipalvelujensa henkilöstöön. Tällä pyritään varmistamaan perustoimintojen, eritoten opetuksen ja tutkimuksen jatkuminen normaalisti. Lamkin rehtori Turo Kilpeläinen uskoo vankasti, ettei opetuksen laatu kärsi työvoiman vähentämisestä (ESS 10.10.). Henkilöstön edustajat eivät ole asias­ta yhtä vakuuttuneita.

Toivottavasti Kilpeläinen on parempi ennustaja. Sitä paitsi Lamkille ei riitä, että toimintaa kyetään jatkamaan vain vanhaan malliin. Juoksua on parannettava tuntuvasti.

Ammattikorkeakoulut saavat valtiolta rahaa pitkälti tulostensa perusteella. Lahdessa tulokset ovat viime vuosina jääneet niin huonoiksi, että valtio leikkaa tukeaan miljoonakaupalla ensi ja seuraavalle vuodelle. Tämä oli myös yt-neuvottelujen keskeinen peruste.

Säilyttääkseen elinkelpoisuutensa Lamkilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin parantaa opetuksensa ja tutkimustyönsä laatua. Vain siten se voi varmistaa rahoituspohjansa riittävyyden tulevina vuosina.

Lamkin pelastukseksi voi osaltaan koitua vahvistuva konserniyhteistyö Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lut) ja Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa.

Täkäläisestä koreakoulumaailmasta on saatu tänä syksynä myös hyviä uutisia. Tänne yhä vankemmin ankkuroituvan Lutin nimi muuttuu pian Lappeenrannan ja Lahden teknilliseksi yliopistoksi. Näin Lahdesta tulee oikea yliopistokaupunki, kuten täällä on vuosikymmenet hartaasti toivottu.

Lamk on fuusioitumassa Lut-konsernin kolmannen osapuolen Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa. Näin syntyy maamme kuudenneksi suurin ammattikorkeakoulu.

Entisiä paljon leveämmät hartiat tuottavat molemmille osapuolille synergiaetuja. Niiden ansiosta Lahdessa nyt pakon edessä tehtävien henkilöstövähennysten vahingot jäänevät paljon vähäisemmiksi kuin siinä tapauksessa, että Lamk yrittäisi sinnitellä eteenpäin vain omin voimin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi