Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Miljardööri pelastamaan Vierumäkeä

Energiayhtiö St1:n pääomistajan Mika Anttosen arvellaan olevan yksi Suomen harvoista miljardööreistä. Polttoainebisneksessä omaisuutensa luonut Anttonen tunnetaan myös urheilun suurena hyväntekijänä.

Kun Suomen edustushiihto rypi pohjamudissa Lahden vuoden 2001 dopingskandaalin jäljiltä, Anttonen riensi ensimmäisten joukossa pelastustalkoisiin. Perinteisten tukkijoiden ottaessa hiihtoon etäisyyttä St1 teki Hiihtoliiton kanssa ison sponsorisopimuksen, joka vauhditti hiihtäjiämme uuteen nousuun murheen alhosta.

Kuluvalla vuosikymmenellä Anttonen on laajentanut hyväntekeväisyystoimintaansa myös jääkiekon puolelle. Hän on lupautunut tukemaan vähävaraisten perheiden jälkikasvun jääkiekkoharrastuksia miljoonalla eurolla vuodessa ”niin pitkään kuin rahaa riittää”.

Tällä viikolla julkisuuteen nousi Anttosen uusin aluevaltaus, joka sekin voidaan luokitella vain hieman mutkia suoristaen suomalaista urheilua ja liikuntaa merkittävästi tukevaksi hyväntekeväisyydeksi.

Pelkästään laskuja makselemaan Anttonen ei Vierumäelle mene.

Anttonen teki Jääkiekkoliiton kanssa sopimuksen, jolla hänestä tuli sijoitusyhtiönsä Keelen välityksellä Heinolassa sijaitsevan Vierumäen urheiluopiston uusi pääomistaja.

Keele osti 51 prosenttia opiston kaupallisen toiminnan ytimen muodostavista Vierumäki Country Clubista ja Suomen Urheiluopiston kannatusyhtiöstä. Yhtiöiden pääomistaja oli tähän saakka Jääkiekkosäätiö, jonka rooliksi jää toimia yhtiöissä vähemmistöosakkaana.

Anttosta on helppo uskoa, kun hän kertoi, ettei hän miettinyt kauppaa lainkaan liiketoiminnan kannattavuuden näkökulmasta eikä odota siltä suuria voittoja tai osinkoja (ESS 2.10.). Tärkein motiivi oli turvata perinteikkään Vierumäen asema urheilumme kotimaisena lippulaivana (HS 2.10.).

Urheiluopisto aloitti Vierumäellä jo yli 90 vuotta sitten. Jo pitkään paikka on tullut tunnetuksi myös paljosta muusta. Sitä on laajennettu kokonaisuudeksi, joka nykyään sisältää myös muun muassa jääkiekon kansainvälisen kehityskeskuksen, Olympiakomitean valmennus- ja harjoituskeskuksen, vapaa-ajan liikuntapalveluja sekä runsaasti majoitusta.

Kasvun hinta on ollut kova. Vierumäki-yhtiöt ovat tehneet raskaita tappioita ja velkaantuneet. Tarve on kasvanut uudelle pääomalle, jota on nyt luvassa tiettävästi miljoonakaupalla omistusjärjestelyn myötä. Tämän ansiosta Vierumäellä voidaan Anttosen sanoin taas ”keskittyä varsinaiseen toimintaan eikä murehtia koko ajan, kuka maksaa laskut”.

Pelkästään laskuja makselemaan Anttonen ei Vierumäelle mene. Hän haluaa kehittää kokonaisuutta entisestään, mikä edellyttää konsernilta hyvää tuloksentekoa ja kasvua.

Huippu-urheilun lisäksi Vierumäellä panostetaan jatkossakin myös liikuntaan. Anttonen sanoo näkevänsä paljon potentiaalia esimerkiksi työhyvinvointipalveluissa, kunhan ihmisille vain pystytään viestimään aiempaa tehokkaammin Vierumäen monipuolisesta tarjonnasta.

Vierumäen tulevaisuuden turvaaminen ja palvelujen kehittäminen ovat hyvä uutinen koko Päijät-Hämeelle. Kokonaisuus on yksi maakunnan merkittävimmistä vapaa-ajan matkailukohteista, jonka menestys voi säteillä kauas. Siksi Anttosen suunnitelmia on syytä tervehtiä tyytyväisyydellä myös Heinolan ulkopuolella.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi