Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Hallitus puhalsi taas SDP:lle lisää nostetta

SDP:n kannatus alkaa Ylen uusimman gallupin mukaan vihdoin lähennellä tasoa, jolle sen olisi olettanut kohonneen jo aikapäiviä sitten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kärsiessä kroonisesta suosiovajeesta.

Menneinä vaalikausina on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus, että suurin oppositiopuolue lisää kannatustaan kuin itsestään sitä mukaa, kun hallitusvastuu liki luonnonvoimien väistämättömyydellä kuluttaa hallituksen kasvoja.

Viime vaalikaudella tästä hyötyi keskusta, silloinen johtava oppositiopuolue ja nykyinen päähallituspuolue.

Toki kuluvallakin kaudella demarit ovat komeilleet mielipidemittausten kärjessä useaan otteeseen. Viimeksi SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi alkuvuodesta ja on sillä paikalla pysytellyt siitä lähtien. Tähän saakka SDP:n ero kakkospaikalla yhtä kauan majailleeseen kokoomukseen on kuitenkin ollut niin pieni, että se on yleensä mahtunut helposti tutkimusten virhemarginaaleihin.

Hallituksen ja ay-liikkeen konflikti voi pitkittyessään olla riski myös demareille.

Ylen tuore gallup tekee tässä nyt selvän poikkeuksen. Se mittasi demareille tämän kauden selvästi korkeimman lukeman, 22,6 prosenttia, kokoomuksen polkiessa paikallaan vajaan 19 prosentin kannatuksella.

SDP:n kannatus harppasi Ylen edellisestä mittauksesta ylöspäin 2,3 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen tausta-aineistosta voi helposti päätellä, että demareille puhalsivat runsaasti lisää nostetta hallituksen hanke irtisanomissuojan heikentämiseksi pienissä yrityksissä ja ay-liikkeen siitä seurannut vastarinta.

Lisää kannatusta on saanut myös vasemmistoliitto. Se on peräisin lähinnä vihreiltä, joille alkusyksy on ollut tuskallista tarpomista vastoinkäymisestä toiseen. Demareiden puoleen sitä vastoin kääntyy nyt väkeä tasaisesti kaikista puolueista, mutta suhteellisesti eniten perussuomalaisista.

Kun tähän tietoon yhdistetään se tutkimuksesta ilmenevä seikka, että demareiden kannattajiksi siirtyneissä ovat runsaimmin edustettuina naiset, työväestö ja osin myös toimihenkilöt, näyttää selvältä, että menetettyjen kannattajien paluumuutto SDP:n on nyt saanut runsaasti uutta vauhtia.

Oli odotettavissa, että hallituksen ja ay-liikkeen välien kiristyminen ties kuinka monennen kerran tällä vaalikaudella sataa taas suoraan SDP:n laariin. Viimeksi näin tapahtui tämän vuoden alussa, kun ay-liikkeen hampaisiinsa ottama työttömien aktiivimalli nosti demarit pitkästä aikaa suosituimmaksi puolueeksi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuskin uskaltaa vielä tämänkään gallupin perusteella ryhtyä sovittelemaan pääministerin takkia ylleen. Vaaleihin on yhä puoli vuotta aikaa,

Demareiden selvä irtiotto vetää hallituksen silti vakavaksi. Koska yhteys irtisanomista helpottavaan lakiesitykseen on näin ilmeinen, hallitus joutunee vielä kertaalleen punnitsemaan tarkasti hankettaan. Kannattaako lakia puskea härkäpäisesti eteenpäin, jos hintana on mittavien taloudellisten menetysten ohella SDP:n murskavoitto kevään vaaleissa?

Tosin konflikti voi pitkittyessään olla riski myös demareille, jos ay-liikkeen yhä järeämmiksi kasvavat painostustoimet leimautuvat julkisuudessa liian räikeästi osaksi SDP:n vaalikampanjaa. Se tuskin olisi enää omiaan lisäämään puolueen suosiota liikkuvien äänestäjien keskuudessa ainakaan enempää kuin nyt on ollut havaittavissa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi