Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Touko Aallon vuoro uupua paineisiin

Kannattajakadosta kärsivien vihreiden ankeasti alkanut syksy sai ikävää jatkoa torstaina, kun puheenjohtaja Touko Aalto joutui jäämään lääkärin määräyksestä sairauslomalle. Facebookissa julkaisemassaan kiitettävän avoimessa viestissä Aalto tunnusti olevansa uupunut ja ymmärtäneensä, että hänen jaksamisensa rajat ovat tulleet vastaan.

Aalto ei paljastanut tarkemmin, mitkä seikat ovat johtaneet hänen uupumiseensa. Toki kyse on mitä suurimmassa määrin hänen yksityisasiastaan, jonka kaikki taustat tuskin ovat vielä valjenneet hänelle itselleenkään. Vaikeaa ei silti ole arvailla, että vihreiden suosion jo pitkään jatkunut lasku ja siitä seurannut kritiikki ovat merkittävältä osaltaan johtaneet Aallon väsymiseen.

Kun Ylen gallup viime viikolla kertoi vihreiden kannatuksen pudonneen entisestään, kommentaattorit kautta valtakunnan olivat harvinaisen yksimielisiä, että suurin syyllinen alamäkeen on Aalto.

Arvio on sikäli perustelu, että puheenjohtaja joutuu aina kantamaan suurimman vastuun puolueestaan silloinkin, kun muut ovat töpeksineet. Viime aikoina vihreiden johtavana töpeksijänä on kuitenkin pidetty juuri Aaltoa, joka kesälläkin onnistui sanomisillaan ja esiintymisillään nostattamaan useita kohuja. Nämä kohut oli helppo poimia taas esille pohdittaessa syitä vihreiden suosion hupenemiseen.

Aallonkin kohtalo panee kysymään, mikä politiikassa on nykyään vikana.

Kieltämättä Aalto on itse tarjonnut kosolti polttoainetta kriitikoilleen ja poliittisille vastustajilleen. Hänenkin kohtalonsa pakottaa silti kysymään jälleen kerran, mikä politiikassa on nykyään vialla, kun yhä useammat poliitikot tuntuvat kärsivän uupumuksesta tai vaihtavat lopen kyllästyneinä alaa.

Työministeri Jari Lindström (sin.) koki Aallon kohtalon viime vuonna opittuaan kantapään kautta, kuinka raskasta oli yrittää yhtäaikaisesti kantaa kunnialla myös oikeusministerin salkkua. Aiemmin puhuttiin, että Jyrki Katainenkin (kok.) olisi ajanut itsensä väsyksiin pääministerikautensa vaikeimpina hetkinä.

Lindströmin mukaan uupuminen on tunnustuettua yleisempi ongelma politiikassa ehkä siitäkin syystä, että sinne hakeutuu ihmisiä, jotka tekevät määräänsä enemmän töitä (Iltalehti 14.9.). Mikään työ ei silti Lindströmin neuvon mukaan ole niin tärkeä, että itsensä kannattaisi vetää piippuun. Seurauksena ovat ylivoimaiset paineet.

Aallon uupumista on vähätelty, koska hän on vain toiseksi suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja eikä esimerkiksi ministeri, jonka vastuut ovat paljon suuremmat. Lindström ei näe eroa näiden tehtävien välillä, koska puo-lueensa johtavana kasvona puheenjohtajankin pitää olla aina vastaamassa johonkin ajankohtaiseen kysymykseen. Se on kuluttava vaatimus.

Eduskunnan jättävä Seppo Kääriäinen (kesk.) on kommentoidessaan Aallon tapausta yleisellä tasolla huomauttanut, kuinka sumeilemattomasti ja jopa raa’asti tänä päivänä voidaan käsitellään ihmisiä silloin, kun julkisuus ottaa jonkun hampaisiinsa.

Tämä on konkarilta ilmeisen osuva huomio, joka kanssapoliitikkojen, median kuten myös tavallisten kansalaisten kannattaa panna korvan taakse. Jos meno vielä tästä kovenee, järkeviä ihmisiä on yhä vaikeampi houkutella hoitamaan yhteisiä asioitamme.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi