Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kasvu uhkaa katketa työvoimapulaan

Päijäthämäläisten pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähitulevaisuuden suhdannekehityksestä ovat muuttuneet viime keväästä varovaisemmiksi, mutta pysyneet edelleen varsin myönteisinä (ESS 12.9.). Siten työllisyyden ennakoidaan paranevan maakunnassa entisestään ainakin seuraavaan syksyyn asti, joskaan ei enää yhtä rivakasti kuin viime aikoina.

Tällaisen viestin kertoo uusin Pk-yritysbarometri, jossa yrityksiltä on tiedusteltu suhdannetilanteen ohella arvioita muun muassa liikevaihdon kehittymisestä lähimmän vuoden aikana kuten myös yrittämisen esteistä sekä rahoitustarpeista.

Päijät-Hämeessä kyselyyn vastasi runsaat 4 600 pk-yritystä. Vastaukset osoittavat, että yrittäjät ovat ilmeisen hyvin perillä siitä, miten johtavat talousasiantuntijat ovat ennustaneet maamme talouden kehittyvän tästä eteenpäin.

Ekonomistien keskuudessa on vahvistunut käsitys, jonka mukaan elämme nyt korkeasuhdanteen huipulla – tai ainakin sen välittömässä läheisyydessä. Kasvu ei pysähdy mutta hidastuu selvästi viimeistään ensi vuoden puolella.

Työvoiman saanti on hankaloitunut, vaikka työttömyys on suurta.

Seuraavaa taantumaa ei ole vielä näköpiirissä, mutta kokemus on osoittanut, että sellainen seuraa aina nousukautta. Hetki voi koittaa yllättävänkin nopeasti, jos esimerkiksi maailmalla kytevä kauppasota puhkeaa täyteen roihuunsa tai Kiinan talous alkaa yskähdellä.

Kun yleiset näkymät ovat tällaiset, on yrittäjiltä silkkaa viisautta suhtautua tulevaisuuteen realistisesti. Toki melkein kolmannes päijäthämäläisistä pk-yrittäjistä uskoo suhdanteiden vielä paranevan entisestään. Jo alun toistakymmentä prosenttia on kuitenkin sitä mieltä, että edessä on heikkeneviä näkymiä. Ensin mainittujen määrä on selvästi vähentynyt ja jälkimmäisten kasvanut sitten viime kevättalvella tehdyn kyselyn.

Myönteistä on silti, että melkein puolet yrittäjistä ennakoi yhä liikevaihtonsa kasvavan, ja kannattavuuden uskotaan kohenevan. Tämä vahvistaa uskoa sen puolesta, että yritysten kyky ja tarve palkata lisää työvoimaa ei katoa mihinkään ainakaan vielä tulevan talvikauden aikana.

Näkymissä on tosin eroja eri toimialojen välillä. Teollisuudessa odotukset ovat ruusuisimmat niin Päijät-Hämeessä kuin valtakunnallisesti. Rakentamisessa ja kaupassa ne ovat heikentyneet.

Huolestuttavaa tuoreimman barometrin tuloksissa on, että ne paljastavat pätevän työvoiman saannin tulleen yrityksille Päijät-Hämeessäkin entistä hankalammaksi, vaikka työttömyys on täällä edelleen varsin suurta. Jo melkein joka viides yrittäjä mainitsi vaikeudet työvoiman saatavuudessa kehittymisensä merkittävimmäksi esteeksi.

Tiedot eri puolilta maata ovat nousukauden mittaan kertoneet vastaavista ongelmista eritoten teollisuudessa. Osaavista ammattimiehistä ja -naisista on huutava pula myös ja eritoten siellä, missä työttömiä on runsaasti. Aina ei ole auttanut, vaikka yritykset ovat tarjoutuneet kouluttamaan kädestä pitäen työttömiä uuteen työhön.

Olisi surullista, jos kasvukausi katkeaisi ennen aikojaan yritysten työvoimapulaan. Jotta niin ei kävisi, on tarpeen lisätä kannusteita, jotka tekevät työn vastaanottamisesta houkuttelevamman vaihtoehdon kuin työttömänä pysyttelemisen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi