Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Translain uudistusta pitää odottaa

Sukupuolensa korjaamista harkitsevien kansalaisten asemaa parantava translain uudistus ei toteudu vielä tällä vaalikaudella, vaikka nykyisestäkin eduskunnasta löytyisi helposti riittävä enemmistö asian taakse.

Uudistusta on vauhdittanut Kuuluu kaikille -niminen kampanja. Se vaatii muuttamaan nykyistä lainsäädäntöä siten, että yksilölle taataan oikeus määritellä oma sukupuolensa. Onhan yksilö kiistatta paras taho arvioimaan, mikä on hänen oikea sukupuolensa.

Kampanjan silmätikkuna on nykyisen lain edellytys, jonka mukaan juridista sukupuolta korjaavan on hankittava todistus omasta lisääntymiskyvyttömyydestään. Vaatimus rikkoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan maanosamme ihmisoikeussopimusta loukatessaan kansalaisten oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteensa.

Paineet saattaa lainsäädäntömme tältäkin osin kansainvälisten sopimusten mukaiseksi ovat saaneet enemmistön eduskuntapuolueista kannattamaan translain uudistamista.

Uusi laki voisi tulla voimaan ensi vaalikauden puoli-välissä.

Varauksetta lakimuutoksen kannalla ovat hallituspuolueista keskusta ja kokoomus sekä oppositiosta SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Täysin kielteisen kannan on toistaiseksi ilmaissut vain kristillisdemokraatit. Perussuomalaisissa ja sinisissä on kahta ilmaa, joskin molemmissa vastustajia lienee selvästi enemmän kuin kannattajia.

Kristillisdemokraattien jyrkkä kanta tuskin yllättää ketään, mutta merkillepantavaa on, että jopa perinteisten arvojen vaalijana tunnettu keskusta olisi periaatteessa valmis tuomaan asiaa koskevan lakiesityksen eduskunnan päätettäväksi.

Translain muutos menisi helposti läpi nykyisestä eduskunnasta, vaikka perussuomalaiset, siniset ja kristillisdemokraatit äänestäisivät yhtenä joukkona sitä vastaan. Politiikassa mikään ei kuitenkaan ole näin yksinkertaista.

Keskustan ja kokoomuksen myönteisestä kannasta huolimatta hallitus ei aio enää tällä vaalikaudella edistää translain korjaamista. Syynä on, että hallitus on tässä asiassa heikoimman lenkkinsä, sinisten, panttivanki.

Sinisille translain uudistus ei ainakaan varauksetta käy. Eivätkä sinisten hallituskumppanit keskusta ja kokoomus näytä pitävän asiaa niin tärkeänä, että ne lähtisivät hallituskriisin uhalla ajamaan asiaa nyt, kun vaalikausi vetelee jo viimeisiään. Siten on selvää, että kaivattu uudistus joutuu odottamaan ensi kevään vaaleja ja niiden jälkeen muodostettavaa uutta hallitusta siinä toivossa, että se on hankkeelle myötämielinen.

Ennusmerkit ovat lupaavat. Perussuomalaiselle ei tahdo löytyä sijaa seuraavastakaan hallituksesta, ja siniset tekee tiukkaa ylipäätään saada edustajia uuteen eduskuntaan. Kristillisdemokraatitkaan tuskin yltävät asemaan, jossa he pääsisivät torjumaan enemmistön kannattaman muutoksen.

Uudistuksen kannattajat ovat arvioineet, että mikäli seuraava hallitus on asialle myötämielinen, uusi laki voisi tulla voimaan ensi vaalikauden puolivälissä. Siihen mennessä selviää myös, tuleeko sukupuolen korjaaminen mahdolliseksi myös alaikäisille, kuten uudistusta ajava kampanja niin ikään vaatii.

Tämä yksityiskohta herättänee vielä runsaasti keskustelua niidenkin keskuudessa, jotka periaatteessa ovat myötämielisiä uudistukselle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi