Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Iitti kahden vaalipiirin loukussa

Pääsyään osaksi Päijät-Hämettä kärsimättömänä odottavaa Iittiä uhkaa ensi keväänä ristiriitainen tilanne. Näyttää varmalta, että Iitti kuuluu vielä huhtikuun eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiriin. Kuukautta myöhemmin pidettävissä maakuntavaaleissa kunta sen sijaan olisi jo osa Hämeen vaalipiiriä.

Jos näin tapahtuu, kuten nyt vahvasti näyttää, iittiläiset äänestäjät joutuvat kohtaamaan kevään vaalisumassa hämmentävän haasteen. Heidän äänistään kun kilpailisivat täysin eri puolelta maata tulevat ehdokkaat kuin maakuntavaaleissa, lukuun ottamatta tietenkin paikkakunnan omia ehdokkaita.

Kaikkein hankalin asetelma on juuri iittiläisille eduskuntavaaliehdokkaille. Kuten Iitin valtuuston puheenjohtaja Anniina Peltola (kesk.) on todennut (ESS 6.9.), ei ole herkullinen tilanne lähteä tekemään vaalikampanjaa Kaakkois-Suomessa, kun äänestäjät tietävät, että Iitti joka tapauksessa siirtyy osaksi toista vaalipiiriä pian vaalien jälkeen.

Kaakkoissuomalaiset äänestäjät epäilemättä harkitsevat kahteen kertaan, kannattaako heidän äänestää ehdokasta, joka eduskuntaan päästessään ryhtyisi ajamaan aivan toisen maakunnan etua.

Kaikkein hankalin asetelma on iittiläisille eduskuntavaaliehdokkaille.

Iitti on halunnut jo pitkään Päijät-Hämeeseen, joka on asukkaiden luonnollinen asioimissuunta ennen muuta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Iittihän on lukeutunut iät ja ajat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja sen edeltäjien jäsenkuntiin.

Pari vuotta sitten Sipilän hallitus vastasi vihdoin myönteisesti iittiläisten toivomukseen. Maakunnan vaihdos päätettiin kuitenkin ajoittaa yhteen valmisteilla olevan maakuntauudistuksen toteutumisen kanssa.

Iitin tosin annettiin ymmärtää, että kunta pääsisi osaksi tulevaa vaalipiiriään eli Hämettä jo ensi eduskuntavaaleissa. Tähän myös puolueet ja ehdokkaat ovat varautuneet. Nyt hallituksen reformityöryhmä on kuitenkin valuttanut kylmää vettä iittiläisten niskaan linjatessaan oikeusministeriön esityksestä, että huhtikuussa noudatetaan vielä nykyistä vaalipiirijakoa.

Hallitus ei halua tehdä Iitinkään asemasta erillistä päätöstä ennen kuin sote- ja maakuntauudistusta koskeva lakipaketti on kokonaisena hyväksytty eduskunnassa. Asiaa pohtinut ministeriryhmä on lisäksi todennut, että vaalipiirirajan pitäminen ennallaan on välttämätöntä eduskuntavaalien ”häiriöttömän toimittamisen” näkökulmasta.

Perustelu ontuu pahasti, vaikka periaatteessa on ymmärrettävää, että vaalipiirien rajojen muuttaminen näinkin lähellä eduskuntavaaleja on korkean kynnyksen takana. On silti syytä kysyä, miksi Iitti voi hallituksenkin mielestä kuulua vain kuukautta myöhemmin pidettävissä maakuntavaaleissa Hämeen vaalipiiriin, jos se ei vielä huhtikuussa ole mitenkään mahdollista.

Tosin edelleen on hyvin epävarmaa, päästäänkö maakuntavaaleja järjestämään vielä toukokuussa tai ylipäätään ollenkaan. Koko sote- ja maakuntapaketti voi vielä kaatua eduskunnassa. Iitissä pelätään, että jos näin tapahtuu, kunta saattaa joutua odottamaan liittämistään Päijät-Hämeeseen hamaan ikuisuuteen. Siitä seuraisi isoja ongelmia myös Kymenlaaksossa, missä on jo varauduttu tulevaisuuteen ilman Iittiä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi