Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Vihreiden alamäki Aallon murheena

Ylen uusin gallup näyttää vihreille lukemaa, josta puolueen sisällä voidaan yhä tehdä sekä myönteisiä että kielteisiä tulkintoja riippuen siitä, mihin nyt mitattua 12,6 prosentin kannatusta verrataan.

Runsas vuosi sitten valittu puheenjohtaja Touko Aalto ja hänen tukijansa voivat korostaa, että suosion laskusuunnasta huolimatta vihreitä kannattaa edelleen selvästi suurempi osa äänestäjistä kuin viime eduskuntavaaleissa. Nekin sitä paitsi sujuivat vihreitä mainiosti, sillä 8,5 prosentin äänisaalis oli puolueen historian paras saavutus.

Ennätys menisi taas komeasti uusiksi, mikäli vihreät kykenisivät säilyttämään kannatuksensa nykyisellä tasolla. Yhä harvemmassa lienevät kuitenkin vihreissä ne optimistit, jotka jaksavat uskoa näin ruusuiseen tulevaisuuteen.

Ylen tuoreinkin gallup vahvistaa suuntauksen, jota on kestänyt jo vuoden päivät. Ville Niinistön puheenjohtajakaudella hyvään nousuun lähtenyt kannatuskäyrä on Aallon aikakaudella kääntynyt lupaavan alun jälkeen selvään laskuun, jolle ei ole näkyvissä pikaista loppua.

Vihreät joutuu vilkuilemaan myös taaksensa, missä lähestyy vasemmistoliitto.

Vastavalitut poliittiset johtajat tapaavat saada huomenlahjakseen kuherruskuukauden, jonka aikana heidän suosionsa kohoaa entisestään. Aallolla kuherruskuukautta kesti kesästä alkusyksyyn. Sen siivittämänä vihreät mittauttivat vuosi sitten syyskuussa kaikkien aikojen korkeimman galluplukemansa, liki 18 prosenttia.

Tuolloin vihreistä ruvettiin jo yleisesti puhumaan mahdollisena pääministeripuolueena ja Aallosta tulevana pääministerinä. Tämänhetkisten kannatuslukemien valossa nämä puheet tuntuvat perin hätiköidyiltä ja yliampuvilta.

Ylen gallup vauhdittaa vihreiden keskuudessa jo virinneitä keskusteluja sen selvittämiseksi, miksi puolueen kannatus vajoaa ties kuinka monetta kuukautta peräkkäin ja mitä on tehtävissä kelkan kääntämiseksi.

Tuskaa lisää, että SDP:n, kokoomuksen ja keskustan karattua edellä horisonttiin vihreät joutuu vilkuilemaan huolestuneena myös taaksensa. Siellä Anderssonin johtama vasemmistoliitto lähestyy kiihtyvää vauhtia. Tuskin on sattumaa, että vasemmistoliiton kannatus kasvoi nyt suurin piirtein yhtä paljon kuin vihreiden laski.

Ylen mittauksen tausta-aineistosta paljastuu myös, että vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen protestointi lentokoneessa pakkopalautuksia vastaan on karkottanut lainkuuliaisia liikkuvia äänestäjiä, joiden mielestä virkavallan vastustaminen ei ole asiallista toimintaa.

Aalto antoi Pennasen osoittamalle kansalaistottelemattomuudelle varauksettoman hyväksyntänsä. Samoihin aikoihin virisi keskustelu kuvasta, jossa Aalto näytti läimäisevän miestä takapuolelle tukholmalaisessa homoklubissa.

Nyt vihreissä joudutaan yhä vakavammin pohtimaan, kuinka paljon puolueen suosiota verottavat kohut, joita puheenjohtaja tuntuu säännöllisesti nostattavan. Niinistö katsoi jo aiheelliseksi teroittaa seuraajalleen vastuullisuuden ja asiallisuuden tärkeyttä puolueen johtamisessa (IL 6.9.).

Niin alas vihreiden kannatus tuskin ehtii vajota, että Aallon asema horjuisi jo ennen eduskuntavaaleja. Mutta jos tulos jää silloin huonommaksi kuin viime kuntavaaleissa, haastajat viimeistään alkavat teroittaa veitsiään ensi kesän puoluekokousta varten.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi