Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Fuusio lisäisi Lamkin vetovoimaa

Lahden ammattikorkeakoulun mullistukset eivät päättyneet viime vuonna perustettuun LUT-konserniin Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun kesken.

Johdonmukaisena jatkona konserniyhteistyölle molempien ammattikorkeakoulujen rehtorit ovat nyt valmistelleet esityksen, joka toteutuessaan johtaisi näiden kahden oppilaitoksen fuusioon. Sen tuloksena syntyisi maamme kuudenneksi suurin ammattikorkeakoulu.

Rehtorien esitys etenee seuraavaksi LUT-konsernin osapuolten hallitusten käsiteltäväksi syyskuun lopulla. Jos hallitukset näyttävät sille vihreää valoa, kuten on odotettavissa, fuusiosta ryhdytään käymään neuvotteluja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Ministeriöllä tuskin on tarvetta asettaa kapuloita hankkeen rattaisiin. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehti jo maanantaina kehua suunnitelmaa osoituksena siitä, että LUT:lle ja ammattikorkeakouluille on muovautunut selvä oma visio ja halu katsoa pidemmälle tulevaisuuteen (ESS 4.9.).

Fuusion voittajia olisivat ainakin opiskelijat ja elinkeinoelämä.

Ministeriö on jo varsin pitkään pyrkinyt aktiivisesti kannustamaan yliopistoja ja ammattikorkeakouluja yhdistämään voimiaan. Tahtonsa toteuttamiseksi ministeriö on käyttänyt sekä porkkanaa että myös keppiä, mistä Lahdessa niitetään parhaillaan karvasta satoa.

Valtiovalta jakaa ammattikorkeakouluille rahoitusta pitkälti niiden saavuttamien tulosten perusteella. Lamkissa tulokset ovat viime vuosina jääneet alle oppilaitoksen omienkin tavoitteiden.

Tehottomuudesta maksetaan nyt kovaa hintaa, sillä valtion rahoituksen supistuessa merkittävästi Lamkissa jouduttiin elokuussa aloittamaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Ne päättyvät lokakuun alussa eli vain vähän sen jälkeen, kun fuusion valmistelun aloittamisesta on määrä päättää LUT-konsernin hallituksissa.

Molempien ammattikorkeakoulujen hallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Saksa sanoo suoraan, että fuusiota ei pystyttäisi toteuttamaan ilman nyt meneillään olevia YT-neuvotteluja. Niiden jälkeen ei tarvetta enempiin irtisanomiin toivottavasti tule.

Korkeakoulujen kireä talous asettaa fuusiolle omat haasteensa. Niin Lahdessa kuin Lappeenrannassa luotetaan kuitenkin siihen, että fuusion hyödyt ovat paljon suuremmat kuin riskit. Saimaan amk:n rehtori Anneli Pirttilä luonnehtii fuusiota peräti henkivakuutukseksi korkeakoulukentän kiristyvässä kilpailussa.

Fuusion voittajia ovat varmuudella ainakin opiskelijat. Heidän valinnanmahdollisuutensa lisääntyvät niin paljon, että ammattikorkeakoulun vetovoiman uskotaan kasvavan merkittävästi myös sen omien maakuntien ulkopuolella. Uusi oppilaitos erottuisi koulutustarjonnaltaan paljon selvemmin edukseen kilpailijoistaan kuin edeltäjänsä.

Fuusio palvelisi myös molempien maakuntien yrityksiä tuottaessaan tutkimusta, koulutusta ja innovaatioita aiempaa leveämmällä osaamispohjalla. Monien yritysten poteman työvoimapulankin uskotaan täten helpottavan. Jos nämä odotukset toteutuvat, fuusion hyödyt satavat ennen pitkää myös Lahden ja Lappeenrannan kaupunkien laariin ilman, että ne olisivat pois kummaltakaan osapuolelta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi