Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Budjettiraamit paukkuvat taas Lahdessa

Lahdenkin kuntapolitiikan vuosikierrossa on koittanut jälleen aika, jolloin lautakunnat laativat omia esityksiään seuraavan vuoden talousarvioksi kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston lopullisesti hyväksyttäväksi.

Varsin tavanomaista tässä kohtaa on, että lautakunnat eivät halua tai näe mahdolliseksi sovittaa esityksiään kaupunginhallituksen keväällä niille määräämiin kehyksiin. Ne pitävät itseään, eivätkä täysin aiheetta, oman vastuualueensa asiantuntijoina, jotka ylempiä päättäviä elimiä paremmin pystyvät hahmottamaan määrärahojen todellisen tarpeen.

Läheskään aina lautakuntien esitykset eivät etene sellaisenaan valtuuston päätettäväksi, sillä kaupunginhallituksella on aina mahdollisuus muokata ne mieleisekseen. Viimeistään valtuusto voi panna alempansa ruotuun, sikäli kuin katsoo siihen olevan aihetta. Monesti on katsonut, tosinaan taas ei.

Tuorein esimerkki kaupunginhallituksen asettaman raamin paukkumisesta löytyy kuluneelta viikolta. Sivistyslautakunta päätyi omassa budjettikokouksessaan – tosin vasta äänestyksen jälkeen – esittämään budjettiin kehyksen ylittäviä menoja yhteensä 2,3 miljoonan euron edestä.

Liian usein tasapainottamisessa on päädytty käyttämään vain juustohöylää.

Lisää määrärahoja halutaan niin päivähoitoon, perusopetukseen, lukiokoulutukseen kuin nuorisopalveluihin, joiden budjetit ovat aiempinakin vuosina olleet varsin kireitä.

Tällä kertaa lautakunnan esitykselle voisi veikata hyvää menestystä myös valtuuston budjettikokouksessa, sillä sen takana oli kokouksessa SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden lisäksi myös keskusta. Jos rintamalinja pysyy samana, lisämäärärahoille löytyy valtuustosta riittävä enemmistö.

Päätöksen ei silti luulisi olevan valtuustolle helppo, jos se haluaa pysytellä johdonmukaisella linjalla itsensä kanssa. Valtuusto on ehtinyt jo sitoutua mittavaan talouden tasapainottamisohjelmaan. Sen läpivieminen tiedettiin kovaksi haasteeksi jo lähdössä. Urakka muuttuu jälleen pari piirua vaikeammaksi, jos budjettikehysten annetaan rikkoutua liian reippaasti.

Suurin valtuustoryhmä SDP on jo ilmoittanut vihreiden säestämänä seisovansa sivistyslautakunnan budjettiesityksen takana (ESS 30.8.). Samaan hengenvetoon demarit ovat ilmaisseet olevansa valmiita hakemaan sivistyspuoleltakin säästöjä, mutta pitkäjänteisemmällä tavalla.

Demareiden linjassa on ristiriitaisuuksia, mutta myös järjen siemeniä. Lahden taloutta on 1990-luvulta lähtien yritetty saada pysyvästi terveemmälle tolalle lukuisten tasapainottamisohjelmien avulla. Aivan liian usein näissä operaatioissa on päädytty käyttämään vain perinteistä juustohöylää sen sijaan, että huomiota olisi kiinnitetty riittävästi pysyvämpää helpotusta tuottaviin rakenteellisiin uudistuksiin ja toimintojen todelliseen tehostamiseen. Samaa virhettä ei kannattaisi toistaa loputtomasti.

Kokemusten valossa on perusteltu näkemys, jonka mukaan sivistyspuolellakin on kestävämpää säästää seinistä kuin itse palveluista. Sivistyslautakunta lähti jo budjettikokouksessaan tälle tielle päättämällä lakkauttaa Nastopolin lukion, jonka vetovoima opiskelijoiden keskuudessa on laskenut suuresti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi