Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Budjettiriihi jäi vaille isoa draamaa

Hallituksen budjettiriihestä ei odotettu etukäteen suurta draamaa, ja vielä vähemmän saatiin. Ensi vuoden talousarvioesitys syntyi nopeasti ja varsin vaivattoman oloisesti.

Dramatiikan puuttumiseen vaikutti suuresti työmarkkinajärjestöjen tiistainen ratkaisu palkansaajien ja työnantajien työttömyysvakuutuksen alentamisesta. Alennus lisää palkansaajien ostovoimaa niin paljon, että hallitukselle ei jäänyt enää tarvetta kinastella ensi vuoden verotuksesta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) väläyttämät veronkevennykset toteutuvat nyt toista kautta, kiitos työnantajien edustajien ja Akavan, jotka liputtivat työttömyys­vakuutusrahastossa reippaamman korotuksen puolesta kuin SAK ja STTK. Erikseen hallitus haluaa keventää pientuloisten ansioverotusta, mitä vastaan oppositiollakaan tuskin on mitään sanomista.

Keväisen kehysriihensä linjausten päälle hallitus teki nyt joukon uusia päätöksiä. Pienenä yllätyksenä voi pitää ainakin jatkoa niin sanotulle Lex Lindströmille, joilla on helpotettu ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien asemaa eläkeiän kynnyksellä. Näin myös hallituksen kolmas pyörä siniset sai budjettiesitykseen kipeästi kaipaamansa puumerkin.

Korkeintaan voidaan puhua köyhän hallituksen vaalibudjetista.

Muillakin tavoin hallitus lupaa käydä työttömyyden kimppuun, mutta uudet keinot jäivät tiedotustilaisuudessa vielä varsin vähälle huomiolle.

Kokoomuksen puumerkkinä erottuu selvimmin uusi sijoitussäästötili, jolla pyritään kannustamaan myös tavallisia kansalaisia sijoittamaan varojaan järkevämmin kuin nollakorkoisille pankkitileille. Hieman periksi kokoomus joutui antamaan siinä, että tilin katto sovittiin varsin matalaksi.

Ennen muuta keskustan kannattajien mieleen on maatalouden kriisipaketti, jonka suuruus tänä ja ensi vuonna kohoaa yli sadan miljoonan euron.

Tästäkään asiasta ei hallituksessa tarvinnut nyt riidellä, sillä kaikki muutkin puolueet kuten myös useimmat kansalaiset ovat havainneet, kuinka vakavasti kuluneen kesän kuivuus on verottanut syksyn satonäkymiä. Olisi vaatinut lievää suuremman ihmeen, jos keskustajohtoinen hallitus ei olisi kallistanut korviaan viljelijöiden ahdingolle.

Lukuisat suomalaiset joutuivat omin silmin todistamaan tänä kesänä myös sitä, kuinka helteiden riehaannuttamat sinilevälautat valtasivat melkein koko Suomenlahden. Siten on odotettavissa, ettei hallituksen esitys monivuotisesta lisäpotista Itämeren suojeluun tule kohtaamaan eduskunnassakaan sen suurempaa vastustusta kuin maatalouden hätäapupaketti.

Vaikka kaikki hallituspuolueet onnistuivat junailemaan lisää määrärahoja tarkoituksiin, jotka miellyttävät eritoten niiden omia äänestäjiä, summat jäivät kokonaisuuden kannalta niin vaatimattomiksi, että pelättyä vaalibudjettia ei riihessä päässyt syntymään. Korkeintaan voidaan puhua köyhän hallituksen vaalibudjetista.

Enempään ei olisikaan ollut varaa, sillä kylmä tosiasia on, että budjetti on lukuisten edeltäjiensä tavoin edelleen alijäämäinen, vaikka eletään nousukauden huipulla. Rohkaisevaa tosin on, että alijäämä on hieman kutistunut sitten valtiovarainministeriön parin viikon takaisen esityksen, ja velkasuhteen odotetaan vihdoin ensi vuonna taittuvan, kuten korkea aika jo onkin.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi