Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Niinistö sorkkii suotta armeijan kasvisruokaa

Kuluneen viikon kummallisimpia ja samalla turhimpia kohuja on ollut niin sanottu armeijan kasvisruokapakko. Kyse on siitä, että puolustusvoimat aikoo syksystä alkaen tarjoilla varuskuntaravintoloissa kahdella aterialla viikossa vain kasvisruokaa.

Sitä ei tarvitse ihmetellä, että sosiaalisessa mediassa Ylen tiistaina kertoma uutinen herätti pöyristystä. Älyttömimmät kommentoijat vertasivat puolustusvoimien suunnitelmia Pohjois-Koreaan – maahan, joka surmaa ja kiduttaa joukoittain kansalaisiaan, ja jossa aliravitsemus ja nälänhätä on yleinen vitsaus.

Hämmentävää on, että varusmiehille tarjoiltava kasvisruoka kuumentaa tunteita myös valtion johtotasolla. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) päätti ryhtyä hämmentämään kasvissoppaa perjantaina Lännen Medialle antamassaan haastattelussa. Hän vaatii puolustusvoimilta selvitystä siitä, miksi kasvisaterioihin siirtymisestä on päätetty ja miksi asiasta ei kerrottu ennalta Niinistölle.

Todennäköisesti jälkimmäinen asia kismitti Niinistöä siksi, että katala kasvisruokasalajuoni olisi tuskin koskaan tullut julkiseen tietoon, mikäli Niinistö olisi kyennyt sen ennakkoon estämään.

Suurempia uhkia lienevät esimerkiksi varusmiesten huono kunto ja ylipaino.

Niinistö puhui ideologisesta pakkosyöttämisestä. Hän viittasi esimerkiksi kasvissyöjien pieneen osuuteen varusmiesten joukossa. Lisäksi Niinistö kantoi huolta armeijan taistelukyvystä, joka Niinistön mielestä ole riittävä ”linssikeiton ja kukkakaalipirtelön” voimalla.

Sotahistorian varmasti tuntevalle Niinistöllekin lienee tuttua, että kovin vähäisellä lihalla on Suomessa aiemminkin sodittu, jopa aivan menestyksellä. Rintamamiesten vuosien 1939–1945 muonituksesta tehdyn väitöskirjan mukaan rintamaruoan perustaa olivat esimerkiksi viljatuotteet ja viljanjyvät, kuivaruisleipä sekä puuro. Lihaa ja maitotuotteita oli väitöskirjan mukaan tarjolla varsin vähän, vaikka lisäravintoa hankittiin esimerkiksi metsästämällä ja kalastamalla.

Ehkä puolustusministerin ei siis kannata olla huolissaan varusmiesten taistelukelpoisuudesta, jos kaksi ateriaa viikossa valmistetaan kasviksista. Suurempia uhkia lienevät esimerkiksi varusmiesten huono kunto ja ylipaino.

Samalla niitä ”ideologisia” syitä olisi kenties paikallaan pohtia vakavammin. Lihansyönnin ympäristövaikutuksista on runsaasti tutkimustietoa. Karjatalous vaatii runsaasti peltoalaa ja vettä. Karjatalouden osuus kaikista ihmisen toiminnan aiheuttamista kasvihuonepäästöistä on merkittävä.

Eläinperäisen ruuan tuottaminen aiheuttaa suuren osan suomalaisen kuluttajan Itämerelle aiheuttamasta kuormituksesta. Rehevöitymiseen vaikuttaa eniten maitotuotteiden ja naudanlihan tuotanto.

Eduskuntavaalit ovat edessä keväällä ja Niinistö selvästi uskoo, että kasvisruuan vastustaminen kosiskelee sinisten potentiaalista kannattajakuntaa. Kasvisruokaskeptisyyskään tuskin riittää pelastamaan sinisten kannatusta – niin tasaisen kuollut on puolueen kannatuskäyrä gallupeissa ollut.

Kenties puolustusvoimissa otetaan jupakasta sen verran opiksi, että Niinistön puolustusministeriuran loppukuukausiksi varuskuntien ruokalistat toimitetaan puolustusministerin pöydälle ennakkoon hyväksyttäviksi.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi