Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kouluihin pitäisi saada palovaroittimet

Päijäthämäläisten koulujen paloturvallisuudessa riittää parannettavaa. (ESS 21.8.). Maakunnasta löytyy lukuisia kouluja, joissa ei ole minkäänlaisia palovaroittimia. Esimerkiksi Heinolassa tällaisia kouluja on useita. Juuri Heinolassa koulujen paloturvallisuuden puutteista on tuoreita kokemuksia, sillä Lusin koulun vanha osa paloi maan tasalle huhtikuussa.

Lain mukaan vanhalle koululle ei voida määrätä edes paristokäyttöisiä palovaroittimia ennen kuin kouluun tehdään remonttia, joka edellyttää rakennuslupaa. Vaikka paloturvallisuusmääräykset tiukentuivat alkuvuodesta uusien koulujen osalta, on tilanne monissa vanhoissa kouluissa heikko. Kun kunnissa arvioidaan kriittisesti kouluverkkoja ja samalla laajoja korjaustöitä, saattavat rakennuslupaa vaativat remontit viivästyä vuosilla.

On ymmärrettävää, että kunnissa halutaan investoida esimerkiksi kalliimpiin palovaroitinjärjestelmiin vasta muiden remonttien yhteydessä. Sen sijaan vaikeampi on ymmärtää sitä, miksi kaikkiin kouluihin ei asennetta edes huokeita paristokäyttöisiä palovaroittimia. Vaikka paristokäyttöinen palovaroitin ei todennäköisesti olisi estänyt esimerkiksi Lusin koulun tuhoutumista, antaisi se lisäturvaa silloin, kun koululla on henkilökuntaa ja oppilaita.

Koululaisten turvallisuutta uhkaavat tulipalot ovat Suomessa onneksi harvinaisia, mutta niistäkin on valitettavasti tuoretta kokemusta. Vuonna 2014 tapahtuneessa Kouvolan Yhteiskoulun tulipalossa oli ainekset todelliseen suuronnettomuuteen. Koulussa oli tulipalohetkellä noin 500 oppilasta. Vakavilta henkilövahingoilta onneksi säästyttiin, mutta koulurakennus tuhoutui korjauskelvottomaksi.

Koululaisten turvallisuutta uhkaavat tulipalot ovat Suomessa onneksi harvinaisia.

Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan viallisesta sähkökaapelista alkunsa saanut palo pääsi voimistumaan umpinaisessa tilassa. Koulua alettiin evakuoida, kun savu levisi aulaan. Koulussa ei ollut paloilmoitinjärjestelmää, joka olisi havainnut palon aikaisemmin, hälyttänyt rakennuksessa ja ilmoittanut tulipalosta hätäkeskukseen.

Kouvolan Yhteiskoulun tulipalon tutkintaraportissa Onnettomuustutkintakeskus suositti, että uusiin kouluihin asennettaisiin automaattinen paloilmoitinjärjestelmä ja kuulutuslaitteisto. Suositus toteutui osittain paloturvallisuusmääräysten alkuvuoden tiukennuksilla. Nyt yli 250 oppilaan uusissa kouluissa pitää olla automaattinen paloilmoitin ja yli 500 oppilaan kouluissa paloilmoittimen pitää hälyttää automaattisesti hätäkeskuksessa.

Koulujen paloturvallisuus on myös toimintaa. Oppilaiden ja erityisesti henkilökunnan pitää osata toimia oikein tulipalotilanteissa. Ainakin tulipalotilanteiden harjoittelussa on onneksi tapahtunut selkeää parannusta. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n toukokuussa julkaisemasta työolobarometrista selviää, että lähes kaikissa oppilaitoksissa on harjoiteltu tulipalotilanteita. Eri oppilaitosten keskiarvo tulipalotilanteiden harjoittelusta oli 98 prosenttia, kun vastaava luku vuonna 2015 oli vain 78 prosenttia.

Koulutuksen sekä koulurakennusten uusimisen ja remontoinnin ansiosta koulujen paloturvallisuuden voi olettaa parantuneen. Silti pakollisten paristokäyttöisten palovaroittimien edellyttäminen olisi pieni, mutta symbolisesti tärkeä lisätoimi, jonka este kustannuksetkaan tuskin voivat olla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi