Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Syksyn sote-vääntö käynnistyi

Sote-uudistuksen poliittinen ponnistus jatkui kesätauon jälkeen maanantaina eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunnan työ päättyi ennen kesätaukoa riitaisasti, eikä suurta yhteisymmärrystä näytä kesän aikana löytyneen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti maanantaina hallituspuolueiden äänin lopettaa asiantuntijakuulemiset maakuntauudistusta ja sote-palvelujen valinnanvapauslakia koskevista lakiesityksistä. Oppositio olisi halunnut kuulla vielä asiantuntijoita, sillä hallitus esittää kesän aikana laatimassaan lopullisessa vastineessaan useita muutoksia sote-lakeihin.

Syy hallituspuolueiden haluttomuuteen on selvä. Sote-­lakien käsittelyllä on tulenpalava kiire. Viime viikolla hallitus esitti, että maakuntavaalit järjestettäisiin ensi vuoden toukokuussa, ja oikeuskanslerin viraston aiemman linjauksen mukaan lakien voimaantulon ja vaalien välillä pitäisi olla noin puoli vuotta. Maakuntavaalien lisäksi huolena ovat ensi huhtikuussa järjestettävät eduskuntavaalit. Sote-lait pitäisi saada hyväksyttyä sopivalla hajuraolla ennen vaaleja.

Käytännössä aikataulu tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi saada työnsä valmiiksi syyskuun aikana eli noin kuukaudessa, sillä valiokunnan työ pääsee varsinaisesti vauhtiin vasta syyskuun alussa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jälkeen on perustuslakivaliokunnan vuoro sanoa sanansa lakipakettiin. Perustuslakivaliokunnalle jäisi työhön muutamia viikkoja.

Odotukset soten toteutumiselle eivät ole ainakaan aiempaa korkeammalla.

Vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta otti maanantaina varaslähdön syksyn eduskuntatyöhön, on sotesta riittänyt puhetta jo aiemmin kesällä. Erityisesti tunteita hallitus­puolueissa kuohutti sosiaali- ja terveysvalokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) Uutissuomalaiselle (ESS 26.7.) esittämä arvio, jonka mukaan sote-lait tulevat törmäämään perustuslakivaliokuntaan.

Toisaalta viime viikolla kohinaa poliittisen kentän molemmilla laidoilla aiheutti julkisuuteen vuodettu virkamiesmuistio SDP:n sote-mallista. Hallituspuolueissa aihetta ilakointiin antoi arvio SDP:n mallin perustuslakiongelmista, oppositiossa puolestaan se, että muistio oli laadittu lähinnä lehtitietoihin perustuen.

Uutissuomalaisen (ESS 19.8.) haastattelemien sote-asiantuntijoiden mielestä muistio oli lähinnä poliittisten askelmerkkien hakemisesta. Samalla on ilmeistä, ettei hallituksen sote-suunnitelmille ole olemassa selkeää vaihtoehtoa.

Maanantain jälkeen odotukset sote-uudistuksen toteutumiselle eivät ole ainakaan aiempaa korkeammalla. Yhä useampi taho valmistautuu ainakin kulisseissa myös siihen vaihtoehtoon, että sote-uudistus jää jälleen toteutumatta.

Esimerkiksi Satakunnassa päätettiin heinäkuussa käynnistää selvitykset sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän perustamisesta siltä varalta, että sote- ja maakuntauudistukset kaatuvat. Myös yksityisissä terveyspalveluyrityksissä otetaan tosissaan se vaihtoehto, että sote-uudistus ja valinnanvapauspykälät kaatuvat lobbauksesta huolimatta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksia on edessä, vaikka eduskunta ei laeista nyt sopuun pääsisi. Eduskunnan arvovallan puolesta olisi tietenkin toivottavaa, että se olisi muutoksessa edes jotenkin ajurin paikalla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat