Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

SDP jännittää etumatkansa pitävyyttä

Ylen uusin kannatusmittaus vahvistaa, että Suomessa on palattu jo ainakin parinkymmenen vuoden ajan pääsääntöisesti noudatettuun päiväjärjestykseen. Vaalikauden edetessä tyytymättömyys hallitusta kohtaan kasvaa yleensä niin suureksi, että suurin oppositiopuolue nousee kuin itsestään selvästi suosituimmaksi puolueeksi.

Heinä-elokuussa tehty mittaus osoitti kannatustaan edelleen lisänneelle SDP:lle jo yli 21 prosentin lukemia. Ero kakkoseksi alkuvuodesta pudonneeseen kokoomukseen oli venähtänyt puoleentoista prosenttiyksikköön. Vielä paljon kauempana takanapäin katselee demareiden vaalivankkureiden perävaloja päähallituspuolue keskusta.

Mielenkiintoista tosin on, että demareiden ohella myös keskusta on onnistunut nostamaan suosiotaan varsin reippaasti ja kokoomuskin aavistuksen.

Ylelle mittauksen tehnyt Taloustutkimus osaa kertoa, että demareiden kasvu on ollut peräisin puolueen perinteisestä peruskannattajakunnasta, joka aiemmin tällä vaalikaudella on tuntenut vetoa vihreitä, vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia kohtaan. Tämä vahvistaa, että SDP:n nousu suosituimmaksi puolueeksi ei selity pelkästään hallituksen epäsuosiolla.

Demareiden nousu ei selity pelkästään hallituksen epäsuosiolla.

Kuluneen vuoden aikana demarit ovat onnistuneet terävöittämään otettaan niin paljon, että kukaan ei ole enää aikoihin puhunut vihreistä ja Touko Aallosta opposition henkisenä johtajana.

Tämä titteli kuulu nyt kiistatta SDP:lle ja Antti Rinteelle, mihin Aallon kompurointien ohella on toki ollut osuutensa myös hallituksella. Se on muun muassa sotea, työmarkkinoita ja työttömyysturvaa myllätessään varmistanut, että demarit ovat päässeet kaiken aikaa liikkumaan päivänpolitiikassa tukevasti omalla vahvuusalueellaan.

SDP:ssä tietenkin jännitetään, kestääkö puolueen suosio ensi kevään vaaleihin asti, vai osuuko kuntohuippu tälläkin kertaa liian varhaiseen ajankohtaan. Rinne on tullut tunnetuksi puheenjohtajana, jolle toistaiseksi on ollut ylivoimaista hyödyntää hyvä gallupkannatus menestykseksi vaaliuurnilla.

Demareiden toivoa lisää, että sote tulee hallitsemaan poliittista keskustelua pitkälle loppuvuoteen ja mahdollisesti jopa sen jälkeenkin. Toinen asia tosin on, kuinka pitkään kansalaiset enää jaksavat kuunnella aiheesta käytävää loputonta väittelyä.

Hallituspuolueissa lasketaan yhä paljon sen varaan, että kansa vihdoin ymmärtäisi palkita ne hallituksen talouspoliittisista saavutuksista. Keskustassa varmasti luetaan puolueen kannatuksessa nyt tapahtunut kasvupyrähdys sen ansioksi, että puolue on lupauksensa mukaisesti laittanut Suomen kuntoon.

Myös kokoomus voi vaaleihin valmistautuessaan laskea paljon hyvien talouslukujen varaan. Sitä vastoin hallituksen kolmatta pyörää sinisiä nekään eivät näytä pelastavan katastro­filta.

Sinisten kannatus on vajonnut jo alle prosentin. Tuorein takaisku oli ex-puhemies Maria Lohelan ilmoitus jättää politiikka tämän vaalikauden päätyttyä. Näin hänestä tuli nimekäs ”rintamakarkuri”, jollaisiksi puoluesihteeri Matti Torvinen ehti jo haukkua sinisten parhaassa työiässä olevia kansanedustajia, jotka eivät enää asetu vaaleissa ehdolle.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi