Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Trump kaipaa suurta draamaa

Monesta eurooppalaisesta suusta kuului myöhään keskiviikkoiltana helpotuksen huokaus. Nato-maiden johtajien huippukokous Brysselissä sai aikaan ennakkoon suunnitellut päätökset, ja niitä tekemässä oli myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Ennakkoon oli pelätty, että kokous saattaisi päätyä jonkinlaiseen eripuraan tai peräti Trumpin irtiottoon.

Kokouksen alku ei ollut lupaava. Heti saapumisensa jälkeen Trump otti kohteekseen Saksan. Liian alhaiset puolustusmenot olivat odotettu valituksen aihe, rakenteilla oleva Nord Stream 2 -kaasuputki hieman yllättävämpi. Trumpin purkauksen mukaan on sopimatonta, että Yhdysvallat maksaa miljardeja Euroopan puolustamisesta Venäjää vastaan, kun samaan aikaan Saksa maksaa miljardeja Venäjälle ostamastaan kaasusta.

Tarkoituksella tai tietämättään Trump otti maalikseen asian, joka jakaa monia Naton ja samalla myös EU:n jäsenmaita. Yhdysvallathan on kritisoinut kaasuputkihanketta jo presidentti Barack Obaman kaudella. Saksassakin on myönnetty, että uudella kaasuputkella Venäjältä Saksaan on paitsi taloudellisia, myös poliittisia vaikutuksia. Suomessa ainakin virallinen linja on edelleen ollut, että kaasuputkeen on suhtauduttu talous- ja ympäristökysymyksenä.

Torstaina osoittautui, että helpotus oli hyvin ennenaikaista. Trump kävi jälleen ankaraan hyökkäyksen muiden Nato-maiden puolustusmenoista. Hyökkäyksen seurauksena Nato-johtajat pitivät aiheesta hätäkokouksen.

Hyökkäyksen seurauksena Nato-johtajat pitivät aiheesta hätäkokouksen.

Tiedotustilaisuudessaan ennen Lontooseen matkustamista Trump hehkui luottamusta siihen, että Nato-maat tulevat kasvattamaan puolustusmenojaan aiemmin suunniteltua nopeammin. Kaikki oli taas jos ei hyvin, niin ainakin paremmin kuin aamulla. Trump vakuutti pitävänsä Natoa hyvänä ja toimivana rakennelmana.

Torstain episodi osoitti jälleen, kuinka vaikeasti ennustettava johtaja Trump on. Huippukokouksen illalliselle keskiviikkona osallistunut presidentti Sauli Niinistö ehti jo kehua, kuinka rauhallisesti ja pelättyä paremmin kokous on sujunut. Kenties juuri tämä oli ongelma. Verkkojulkaisu Politicon tietojen mukaan Trump olisi ollut raivoissaan siitä, että mediassa keskiviikon kokouksen oli kuvailtu sujuneen rauhallisesti.

Trump selvästi nauttii aiheuttamastaan draamasta ja kaaoksesta. Perinteisillä toimintatavoilla ja liittoumilla vaikuttaa olevan hänelle vain vähän merkitystä. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että Trump on päättänyt saada kotiin viemisiksi Euroopasta sellaisia lupauksia Nato-maiden puolustusmenojen korotuksista, jotka voi esitellä voittona.

Trump jatkoi matkaansa torstaina Britanniaan. Vaikka Trump tiedotustilaisuudessa ei ottanut voimakasta kantaa esimerkiksi brexitiin, voi Trump hyvinkin olla innokas hämmentämään myös sitä soppaa.

Presidentti Niinistö sanoi Helsingin Sanomien mukaan suhtautuvansa optimistisesti ensi maanantaina Helsingissä järjestettävään Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokoukseen. Torstaina nähty hälinä osoitti jälleen, että Trumpin suhteen ainainen varovaisuus voi olla optimismia järkevämpi suhtautumistapa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi