Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Poliisin jalkautuminen tuo tuloksia

Lahden rikosrintamalta kuuluu vaihteeksi hyviä uutisia. Tittelit polkupyörävarkauksien ongelmapesänä ja huumepääkaupunkina voidaan toivottavasti pian jättää omaan arvoonsa.

Esimerkiksi polkupyörävarkaudet ovat pudonneet tänä vuonna noin puoleen (ESS 11.7.) viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Iso merkitys on ollut pelkästään sillä, että muutamia päätekijöitä on saatu jopa vankilaan.

Viime vuoden puolella käynnistyneen pyörävarkausprojektin lisäksi poliisi on tänä kesänä kiinnittänyt erityistä huomiota huumausaineiden katuvalvontaan. Ensimmäisten kokemusten (ESS 26.6.) mukaan kenttävalvontaryhmän toiminta on ollut huvin tehokasta. Huumausaineiden lisäksi poliisin haaviin on jäänyt edelleen myös polkupyöriä ja muuta varastettua omaisuutta.

Siviilivaatteissa liikkuvan kenttävalvontaryhmän tarkkaa vahvuutta ei paljasteta, mutta poliisin mukaan ryhmä on hyvin resursoitu. Ryhmään kuuluu poliiseja niin Lahdesta kuin Hämeenlinnasta. Ryhmän toiminnassa avainsanoja ovat olleet nopeus, joustavuus, ennakointi ja partiointi.

Poliisi on ollut Suomessa perinteisesti erittäin luotettu ja arvostettu.

Ylikomisario Jouni Takalan mukaan poliisin on yllättänyt kenttävalvontaryhmän ilmeinen tarve (ESS 26.6.). Kovin suurena yllätyksenä tarpeen ei olisi luullut tulevan, tavoittihan poliisi maaliskuussa tekemissään muutaman tunnin valvontaiskuissa esimerkiksi etsintäkuulutettuja, huumeita ja vaarallisia esineitä.

On erittäin hyvä, että poliisi vihdoin on ryhtynyt näkyviin ja vaikuttaviin toimenpiteisiin Lahdessa. Ikävää on, että vasta valtakunnallinen julkisuus näyttää saaneen aikaan ainakin osan muutoksesta.

Lahti on Päijät-Hämeen ylivoimaisesti suurin keskus, ja iso osa rikollisuudesta tapahtuu Lahdessa. Vaikka usein ongelmat keskittyvät sinne missä ihmisetkin ovat, on kysymys poliisin läsnäolosta erittäin akuutti myös harvempaan asutuilla seuduilla. Kun poliisi näkyy enää lähinnä televisiossa, ei ole ihme, jos kokemus arjen turvattomuudesta kasvaa. Kyläraitin läpi rullaavalla poliisiautolla on oma merkityksensä, vaikka poliisin näkökulmasta resurssi voisi olla tehokkaammassakin käytössä.

Poliisi on monen muun organisaation tavoin tuskaillut viime vuosina määrärahojen riittämättömyyttä. Takana on lisäksi isoja organisaatiomuutoksia, joiden tavoitteena on ollut osittain taata rahojen riittävyys.

Tilanteen seurauksena monen kansalaisen kokemus on, että arjessa merkittävien, mutta kokonaiskuvassa vähäpätöisten rikosten, esimerkiksi juuri pyörävarkauksien tutkinta-ajat ovat venyneet tai rikokset jäävät kokonaan selvittämättä, mahdollisesti jopa tutkimatta.

Poliisi on ollut Suomessa perinteisesti erittäin luotettu ja arvostettu. Tämän pääoman takaamiseksi poliisin tulisi pystyä huolehtimaan kansalaisten arjen turvallisuudesta. Tätä työtä ei voi ulkoistaa esimerkiksi yksityisille vartiointiliikkeille.

Jos kokemukset Lahden kenttävalvontaryhmästä ovat hyvät, tulisi toimintamallia monistaa mahdollisimman joustavasti. Poliisin rajallisia resursseja tulisi kohdistaa näkyvästi ja tuntuvasti sinne, missä ongelmia kulloinkin on – ennalta­ehkäisyä unohtamatta. Onnistuminen edellyttää tietysti myös sujuvaa ja tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi