Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Kaikki on mahdollista Britanniassa

Sisäpoliittinen kaaos Britanniassa ei ota laantuakseen. Alkuviikolla on ihmetelty, miten käy pääministeri Theresa Maylle ja Britannian aikeelle erota EU:sta sen jälkeen, kun kaksi Mayn hallituksen merkittävää ministeriä ilmoitti erostaan.

Brexit-ministeri David Davisin ja ulkoministeri Boris Johnsonin erojen syynä on juuri erimielisyys Britannian tavoitteista EU-erossa eli niin sanotussa brexitissä. Viime viikolla pääministeri May ilmoitti Britannian tavoitteena olevan aiempaa pehmeämmän eron. Davis ja Johnson ajoivat hallituksessa jyrkempää linjaa.

Mayn suunnitelman mukaan muun muassa tavaroiden vapaa kauppa EU:n ja Britannian välillä jatkuisi Britannian EU-eron jälkeenkin. Suunnitelma ratkaisisi toteutuessaan tähän asti neuvotteluissa hiertäneen Pohjois-Irlannin kysymyksen, sillä Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei tarvitsi pystyttää rajamuodollisuuksia.

Hyvä asia Mayn linjauksessa oli se, että se ratkaisi pitkään jatkuneen tasapainoilun niin sanottua kovaa brexitiä eli täydellistä EU:sta irtautumista ajaneiden ja pehmeämpiä versiota kannattaneiden välillä. Huono asia on se, että tällä hetkellä kukaan ei tiedä, mitä linjanvalinnasta lopulta seuraa.

EU vaikuttaa järkähtämättömältä sen suhteen, ettei se salli Britannian noukkivan mieleisiään vapauksia.

Sisäpoliittisesti May voi joutua kamppailemaan asemastaan. Alle 50:n Mayn konservatiivipuolueen parlamentaarikon epäluottamus riittää käynnistämään epäluottamusäänestyksen. Siinä May tarvitsee vähintään yksinkertaisen enemmistön tuen, mutta käytännössä tuen on oltava vielä selvempi.

Arvioiden mukaan Mayn asema olisi juuri nyt turvattu. Kovan linjan brexitiä ajavia konservatiiveja ei istu riittävästi parlamentin alahuoneessa. Samalla May saattoi brexit-linjapäätöksellään vahvistaa asemiaan puolueensa maltillisen enemmistön samoin kuin EU-jäsenyyttä kannattaneiden keskuudessa.

Kenties suurin merkitys brexitin ja Mayn tulevaisuudelle on EU:n reaktiolla. Tekeekö unioni myönnytyksiä pehmeämmän neuvottelulinjan valinneella Maylle, vai pitäytyykö se aiemmissa neuvotteluasemissaan? Eronnut brexit-ministeri Davis varoitti, että May ajama linjaus ei tule riittämään EU:lle ja että linjaus heikentää Britannian neuvotteluasemia.

Davis saattoi olla varoituksissaan oikeassa. Ensikomment­tien perusteella EU vaikuttaa järkähtämättömältä sen suhteen, ettei se salli Britannian noukkivan mieleisiään vapauksia ja samaan aikaan rajoittavan esimerkiksi EU-kansalaisten vapaata liikkumista. Jos ja kun EU pitää kiinni neuvotteluasemistaan, saattaa Mayn aika pääministerinä olla lopussa. Tällöin edessä olisivat uudet vaalit ja jatkuva poliittinen kaaos yli kaksi vuotta alkuperäisen brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Tilanteessa kaikki vaihtoehdot kovan brexitin ja Britannian EU-jäsenyyden jatkon välillä olisivat mahdollisia.

Britannian EU-eron on määrä tapahtua ensi vuoden maaliskuussa. Kiire on kova ilman sisäpoliittista kaaostakin. Jos lopputuloksena on Britannian ero EU:sta ilman sopimusta, voi maksettava hinta olla arvaamattoman kova.

Kenties unionin kannattaisi pyrkiä jonkinlaiseen riskien minimoimiseen, vaikka suurin myönnytyksiin ei ole aihetta. Onhan koko sotku on brittien aikaansaannosta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi