Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Empijät voivat muuttaa vaaliasetelmia

Ensi huhtikuussa järjestettävien eduskuntavaalien ehdokasasettelu on puolueissa jo täydessä käynnissä tai vähintään käynnistymässä. Etelä-Suomen Sanomat selvitti (8.7.) Hämeen vaalipiirin nykyisten kansanedustajien jatkohaluja.

Suuria yllätyksiä kyselykierros ei tarjonnut. Päivi Räsänen (kd.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ilmoittivat tavoittelevansa jatkokautta. Yksikään kansanedustaja ei ole varmasti luopumassa paikastaan. Nykyisistä kansanedustajista harkinta on meneillään orimattilalaisella Kalle Jokisella (kok.), forssalaisella Sirkka-Liisa Anttilalla (kesk.) sekä hollolalaisella Anne Louhelaisella (sin.). Jatkohaluja voisi olettaa olevan Louhelaisella, mutta jatkoa ei ainakaan sinisten riveistä ole tarjolla.

Hämeen vaalipiirissä on käyty perinteistä maakuntaottelua Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen välillä. Edellisissä vaaleissa paikkajako päättyi Päijät-Hämeen hyväksi lukemin 8–6. Silti merkittävä määrä päijäthämäläisiä ääniä valui ”väärän” maakunnan puolelle.

Tuoreimmissa kannatusgallupeissa johtopaikkaa pitäneen SDP:n tilanne on tulevissa vaaleissa mielenkiintoinen ja päijäthämäläisittäin mahdollisesti jopa vaikea. Eduskuntaan paluuta mielii nimittäin yhden välikauden jälkeen hämeenlinnalainen Johannes Koskinen. Toissa vaaleissa Koskinen sai yli 7 000 ääntä.

Määrän lisäksi tärkeää on, että maakunnan asiaa ajetaan keskeisissä tehtävissä.

Lahdesta SDP:n ehdokkaaksi pyrkii kansanedustajien Mika Karin ja Ville Skinnarin lisäksi myös esimerkiksi tuleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén. Kahden lahtelaisen demarikansanedustajan saaminen seuraavalle kaudelle edellyttänee yhtä lisäpaikkaa Hämeen vaalipiiristä.

Kokoomuksen tilanne on Päijät-Hämeessä avoin. Jos Kalle Jokinen päättäisi jättäytyä eduskunnasta, parantaisi se todennäköisesti huomattavasti muiden paikallisten kokoomuksen kärkiehdokkaiden mahdollisuuksia. Aiemmin kokoomuslaisten on sanottu kilpailleen toisiaan hengiltä. Tähän puolueella ei ole varaa.

Kannatuslukujen valossa hankalaa vaalia voi ennustaa niin pääministeripuolue keskustalle kuin pilkkoutuneelle perussuomalaisille. Anne Louhelaisen mukana perussuomalaisilta lähti yli 6 700 ääntä. Vaikka osa näistä äänistä satanee perussuomalaisten laariin tulevissakin vaaleissa, lienee kolmen paikan uusiminen utopiaa.

Sirkka-Liisa Anttilan luopuminen saattaisi pelastaa paikallisten keskustalaisten Juha Rehulan ja Martti Taljan paikat. Paljon tosin riippuu kokonaistuloksesta ja siitä, kenelle Anttilan äänet siirtyisivät. Taljan vertailuluku oli viime vaaleissa piirin läpimenneistä ehdokkaista pienin.

Vaalivoittoa Hämeessä odottavat vihreät. Iso kysymys on, mistä puolue saisi yhden tai useamman valovoimaisen kärkiehdokkaan. Viime kuntavaaleissa vihreiden kärki oli esimerkiksi Lahdessa leveä, mutta tylpähkö. Eduskuntavaaleissa sama taktiikka ei toimi välttämättä yhtä hyvin.

Paikallisten kansanedustajien merkitystä ei pidä vähätellä. Määrän lisäksi tärkeää on, että maakunnan asiaa ajetaan keskeisissä tehtävissä. Kuluneella kaudella kaikkien paikallisten kansanedustajien voi arvioida suoriutuneen tehtävistään vähintään kelvollisesti. Toivottavasti äänestäjätkin arvostavat tätä huhtikuussa vaaliuurnilla.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi