Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Nykykannatus olisi hankala vaalitulos

Yleisradion torstaina julkaiseman puoluekannatusmittauksen perusteella suurimpien puolueiden voimasuhteet näyttävät vakiintuneen. SDP ja kokoomus kisaavat suurimman puolueen paikasta niin, että SDP on pitänyt kärkipaikkaa hallussaan loppukeväästä alkaen. Keskusta on sekä Ylen että Helsingin Sanomien kyselyissä selvä kolmonen ja vihreät yhtä tukevasti neljäs.

Tuoreen kyselyn suurin muutos tapahtui perussuomalaisten kohdalla. Puolueen kannatus nousi yli 10 prosentin ensi kertaa sitten syksyn.

Vaikka kannatuskyselyitä voi pitää politiikan uutisoinnin kevyempänä sisältönä, paljastaa pitkän aikavälin kannatusseuranta politiikan pohjavirtoja, jotka kulloisessakin päiväkohtaisessa kuohunnassa saattavat jäädä huomatta. Siksi puolueetkin suhtautuvat kannatuskyselyihin vakavasti.

Huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä yhdeksän kuukautta eli pitkä aika. Puolueiden kannatus voi tuossa ajassa heilahdella paljonkin. Vertailun vuoksi yhdeksän kuukautta takaperin kokoomus oli Ylen mittauksessa selvästi SDP:tä suurempi ja vihreätkin aivan SDP:n kannassa.

Opposition intresseissä voisi hyvin olla soten ­pitäminen otsikoissa.

Tästä huolimatta kevään vaalien asetelmat alkavat väistämättä kummitella puolueiden mielessä. Suurimman puolueen asemalla vaaleissa on todennäköisesti hyvin suuri merkitys sille, minkälainen hallitus maahan muodostuu ja millaisia päätöksiä se tulee tekemään esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksen suhteen.

Nykykannatuksilla suurin puolue olisi joko SDP tai kokoomus, ja uusi pääministeri Antti Rinne tai Petteri Orpo. Sattumoisin Rinne ja Orpo olivat myös kansalaisten suosikit seuraavaksi pääministeriksi Helsingin Sanomien tällä viikolla julkaistussa kyselyssä.

Mikäli SDP on seuraava pääministeripuolue, voi viilausten ainakin kiisteltyihin sote-lakeihin olettaa olevan huomattavia. Toisaalta myös kokoomus joutuisi pääministeripuolueena etsimään hallituskumppaneita terveyspalveluiden valinnanvapauteen enemmän tai vähemmän nuivasti suhtautuvien puolueiden joukosta.

Missään tapauksessa hallituksen kokoaminen ei olisi kovin yksinkertainen tehtävä, mikäli Ylen tuoreimman puoluekannatusmittauksen lukemat sattuisivat toteutumaan myös ensi kevään vaaleissa. Mikäli esimerkiksi SDP, keskusta ja vihreät löytäisivät toisensa, tarvittaisiin tueksi vielä yksi keskisuuri puolue eli käytännössä vasemmistoliitto tai perussuomalaiset. Viiden puolueen hallitusta moni poliitikko todennäköisesti pitäisi turhan monituumaisena – sen verran tuoreessa muistissa taannoinen sixpack-hallitus on.

SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden kokoonpano taas saattaisi nykykannatuksella riittää hallituksen muodostamiseen helpommin, ainakin, jos avuksi otettaisiin vielä yksi puolue.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli vielä tällä viikolla sote-lakeja ennen eduskunnan istuntotaukoa. Varmaa on, että hetken hengähdyksen jälkeen kierrokset eduskunnassa nousevat jälleen syksyllä. Silloin nähdään myös, miten sote-tauko näkyy puolueiden kannatuksessa.

Opposition intresseissä voisi hyvin olla soten pitäminen otsikoissa koko kesän – oli istuntotauko tai ei. Vaalien lähestyessä kannattaa valaista naapurin tunkiota, vaikka osa sisällöstä olisi kipattu omalta tontilta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi