Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Keskusta ei kaipaa lisää tyhjiä kuoria

Pysäköinti Lahden keskustassa on lähitulevaisuudessa suurissa muutoksissa. Kaupungilla on omistamiinsa pysäköintilaitoksiin suunnitelmia, jotka toteutuessaan voivat vaikuttaa merkittävästi pysäköintipaikkojen määrään ja sijaintiin.

Kaupunki on jo jonkin aikaa pyrkinyt eroon huonokuntoisesta Hansaparkista. Ostajaa peruskorjauksen tarpeessa olevalle pysäköintilaitokselle ei toistaiseksi ole löytynyt. Sinänsä kaupungin pyrkimys myydä pysäköintilaitos on perusteltu, sillä pysäköintitoiminnan pyörittäminen tuskin kuuluu kunnan ydintoimintaan.

Siltapuistossa tilanne muistuttaa Hansaparkkia, mutta on mutkikkaampi. Siltapuisto on päässyt silminnähden ­surkeaan kuntoon, ja keskeisellä paikalla sijaitseva pysäköintilaitos muodostaa suoranaisen maisemahaitan.

Kaupungin intressit näyttävät Siltapuiston suhteen olevan muualla kuin pysäköintitoiminnan jatkamisessa. Lahden parhaisiin kuuluvalla tontilla nähtäisiin mieluusti jotain muuta kuin ruma pysäköintitalo.

Laajempia linjauksia voisi tehdä saatujen kokemusten perusteella.

Siltapuiston kiinteistökehitys ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Keskustassa on rakennettu paljon asuntoja, joten on epäselvää millaista kiinnostusta tonttia kohtaan löytyisi – ja millä ehdoilla. Ratkaistavana olisi nimittäin kysymys vähintään 400:sta niin sanotusta kaavavelvoitepaikasta. Olisiko asuinkerrostalon ja pysäköintitalon yhdistelmä rakennus­yhtiöitä kiinnostava konsepti?

Etelä-Suomen Sanomissa (5.7.) lahtelaispoliitikot pohtivat velvoitepaikkojen vähentämistä ainakin kokeiluluontoisesti. Pohdinnassa voisi hyvin edetä tekojen asteelle nimenomaan pienimuotoisena kokeiluna. Laajempia linjauksia voisi tehdä saatujen kokemusten perusteella. Lisää pysäköintipaikkoja kaupunki suunnittelee Matkakeskukseen. Siellä tarve on huutava, etenkin kun viereisen BW Towerin epäonnistunut robottipysäköinti verotti alueelta parisataa suunniteltua paikkaa.

Vaikka Lahden keskustaa on kehitetty viime aikoina voimallisen kävely- ja pyöräpainotteisesti, on myös pysäköintipaikkojen riittävyydestä ja järkevästä sijoittelusta pidettävä huolta. Esimerkiksi keskustan yrittäjien näkemykset on syytä ottaa huomioon.

Kaupungin pysäköintilaitossuunnitelmien suurin riski liittyy mahdolliseen epävarmuuden aikaan. Sekä Siltapuisto että Hansaparkki kaipaavat kipeästi kunnostusta, johon Lahden Pysäköinnillä ei ymmärrettävästi ole suuria haluja, kun näköpiirissä siintää tilojen myynti tai purku. Kaupungin ja kaupunkilaisten näkökulmasta pahin vaihtoehto olisi, että esimerkiksi huonokuntoinen Siltapuisto jouduttaisiin asettamaan käyttökieltoon, mutta samalla kehittämissuunnitelmat viipyisivät vuosia.

Lahden keskustassa on jo riittämiin rakennusten tyhjiä kuoria, jotka pelkällä olemassaolollaan latistavat mielikuvaa elävästä kaupunkikeskustasta. Tulevaa käyttöä ja kiusallisen pattitilanteen ratkaisua keskustassa odottavat esimerkiksi Hämeenkatu 24:n kiinteistö Siltapuiston naapurissa sekä Lahden konserttitalon keskeneräinen asuintorni.

Kaupungin tulisi mahdollisimman nopeasti päättää pysäköintilaitostensa tulevaisuudesta. Mikäli ratkaisut syystä tai toisesta viipyvät, tulee nykyiset pysäköintilaitokset pitää käyttökuntoisina päätöksiin saakka.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi