Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Merkelin sopu voi olla vielä kallis

Saksan sisäpoliittisessa kriisissä saavutettiin myöhään maanantaina ainakin hetkellinen aselepo. Liittokansleri Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin voimainkoetus turvapaikanhakijoista päättyi kompromissiin, jota kumpikin voi puolustella omilleen.

Sovun mukaan Saksan etelärajalle Baijeriin rakennetaan suljettuja vastaanottokeskuksia eli niin sanottuja transit-keskuksia. Niissä aiemmin muissa EU-maissa rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden hakemukset käsitellään nopeutetusti ja turvapaikanhakijat palautetaan niihin maihin, joista he ovat ensin hakeneet turvapaikkaa.

Vaikka kompromissi näyttäisi mahdollistavan Merkelin CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen, Seehoferin johtaman CSU:n, pitkäaikaisen yhteistyön jatkumisen, on kompromissin eteneminen käytännön toimiksi epävarmaa. Ensimmäinen este on hallituskumppani, sosiaalidemokraattinen SPD, joka aiemmin on vastustanut suljettuja vastaanottokeskuksia.

Perjantaina kokoustava SPD suhtautuu varmasti edelleen kriittisesti Merkelin ja Seehoferin tekemään sopimukseen, mutta ei välttämättä tyrmää sitä. Esimerkiksi saksalaismedia Die Welt kertoo, että SPD:n tuoreen puheenjohtajan Claudia Nahlesin mukaan puolue suhtautuu avoimesti saavutettuun sopuun, mutta torjuu esimerkiksi termin transit-keskuksista.

Merkelkin on kukistettavissa, kunhan keinot ovat sopivat.

Vähintään yhtä suuri este Merkelin ja Seehoferin suunnitelman täytäntöönpanolle on naapurimaiden reaktio. Itävalta on jo ehtinyt ilmoittaa ryhtyvänsä uusiin toimiin rajojensa suojelemiseksi.

Saksan ongelma on, ettei turvapaikanhakijoiden paineesta tällä hetkellä pahiten kärsivä Italia ole suostunut kahdenväliseen palautussopimukseen Saksan kanssa. Itävalta on Italiasta Saksaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden pääasiallinen kauttakulkumaa. Palautukset Itävaltaankaan eivät sovi maan oikeistokonservatiivien luotsaamalle maahanmuuttokriittiselle hallitukselle.

Nähtäväksi jää, oliko sopu Seehoferin kanssa Merkelille Pyrrhoksen voitto, josta lopulta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Liitto CSU:n kanssa näyttää pelastuvan, samoin liittokanslerin virka, ainakin toistaiseksi, mutta millä hinnalla?

Merkelin myönnytystä on kuvailtu merkittäväksi. Nimenomaan hänet on nähty EU:n vapaan liikkuvuuden puolustajana ja eri puolilla Eurooppaa virinneen nationalismin ja maahanmuuttokriittisyyden vastustajana.

Näyttää siltä, että Merkelin sai lopulta taipumaan sisäpoliittinen paine ja CSU:hun Baijerissa kohdistunut uhka äärioikeistolaisen AfD:n taholta. Vahvistuvan oikeiston viesti on, että maahanmuuton kriisi Saksassa jatkuu ja rikostilastot ovat kasvussa. Viesti menee läpi, vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut selvästi vuodesta 2015 ja rikostilastot laskivat viime vuonna jyrkimmin 25 vuoteen.

Merkel on 13 kanslerivuotensa aikana tullut tunnetuksi voimakastahtoisena ja neuvokkaana poliitikkona. Maanantaina hierottu kompromissi teki julkisivuun eittämättä särön. Monelle kriitikolle viesti on, että Merkelkin on kukistettavissa, kunhan keinot ovat sopivat. Lyhytaikaisen sovun löytäminen oli hankalaa. Edessä voivat olla vielä suuremmat vaikeudet, kun poliittista pääomaa näykkivät omien lisäksi myös muiden maiden kiistakumppanit.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi