Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Työllisyys kohenee Päijät-Hämeessä

Lahden ja koko Päijät-Hämeen työttömyystilastot kehittyvät hyvään suuntaan. Viime viikolla julkaistujen työttömyyslukujen perusteella työttömyys väheni Lahdessa kaikissa työnhakijaryhmissä.

Lahden työttömyysaste oli toukokuussa 13,5 prosenttia, mikä on 2,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tulevaisuuden kannalta erityisesti nuorisotyöttömyyden lasku on myönteinen uutinen. Monessa kunnassa, esimerkiksi Orimattilassa ja Asikkalassa, työttömyys laski alle kymmenen prosentin.

Suotuisasta kehityksestä huolimatta työttömyyden selättämisessä riittää tehtävää. Tutut ongelmat ovat entisellään. Rakenteellinen pitkäaikaistyöttömyys on Lahdessa edelleen korkea, samoin nuorisotyöttömyys. Toukokuussa Lahdessa alle 25-vuotiaiden työttömyysprosentti oli 17,0, kun koko maassa vastaava luku samaan aikaan oli 11,2 prosenttia.

Lahdessa nuorisotyöttömyys on laskenut koko maan keskiarvoa hitaammin, mitä voi pitää huolestuttavana, kun myös lähtötaso on selvästi korkeampi. Päijät-Hämeen suuremmista kunnista Heinolassa ja Hollolassa kehitys ei ole Lahdenkaan veroista, vaan nuorisotyöttömyys on säilynyt lähes ennallaan vuoden takaiseen verrattuna. Sen sijaan Orimattilassa nuorisotyöttömyys oli toukokuussa selvästi alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Nousu-suhdanteen kääntymistä on jo uumoiltu talous-ennusteissa.

Työttömien ja työllisten määrä on olennainen osa kuntien kilpailukykyä ja elinvoimaa. Vertailussa muihin suuriin kaupunkeihin Lahti pärjää kohtuullisesti, etenkin jos katsotaan työttömyyden muutosta.

12 suurimman kaupungin joukossa Lahden työttömyysaste oli toukokuussa toiseksi korkein Joensuun jälkeen. Tilanne ei muutu merkittävästi, jos katsotaan 21 suurimman kaupungin tilastoja. Laajemmassa kaupunkivertailussakin Lahden taakse jää Joensuun lisäksi vain Kotka.

Työttömyyden muutos on Lahdessa ollut myönteisempää. Kaupunkitutkija Timo Aron Twitterissä julkaiseman tilaston mukaan Lahden työttömyys on vuosina 2015–2018 alentunut 21 kaupungin joukossa prosenttiyksiköissä seitsemänneksi nopeimmin ja prosenteissakin kymmenenneksi nopeimmin.

Vaikka Lahden työttömyys on laskenut kiihtyvällä tahdilla, pitäisi myös töitä tehdä kiihtyvällä tahdilla. Alle kymmenen työttömyysprosentti oli toukokuussa yhdeksässä 21:stä suurimmasta kaupungista. Lahdessa olisikin todella käännettävä ne kaikki kuuluisat kivet, jotta työttömät ja työpaikat saataisiin kohtaamaan.

Moni maakunnan yritys kertoo työntekijäpulasta, vaikka työttömyysaste on korkea. Kohtaanto-ongelman selättämisen lisäksi rahaa ja resursseja pitäisi löytää myös ennaltaehkäisevään työhön ja aktivointiin. Tämä maksaa, mutta niin Lahti maksaa Kelallekin. Kaupunki on maksanut työmarkkinatuen kuntaosuutta yli 15 miljoonaa euroa vuodessa.

Noususuhdanteen kääntymistä on jo uumoiltu talousennusteissa. Työllisyys olisikin tärkeä saada koko Päijät-Hämeessä siedettävälle tasolle ajoissa. Tätä vaatii myös vanheneva ikärakenne. Työllisyysaste koko maassa oli toukokuussa 72,3 prosenttia, siis yli hallituksen tavoitteen, mutta Lahdessa vain 69,2. On arvioitu, että jatkossa Suomen työllisyysaste pitäisi olla yli 75 prosenttia. Tavoite on kova, mutta se ei saa olla Lahdessakaan mahdoton.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi