Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Sote-vaalit edessä huhtikuussa

Tiistaina varmistui, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa mietintöään valmiiksi ennen syksyä. Valiokunnan aikataulu merkitsee vääjäämättä sitä, että sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulo lykkääntyy vuodella eli vuoteen 2021. Uudistus lykkääntyy kokonaisella vuodella, koska muutos kesken vuoden olisi budjetti- ja verosyistä mahdotonta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan uusi tavoite on, että maakuntavaalit voisi järjestää toukokuussa 2019. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tarkensi omassa tiedotustilaisuudessaan, että vaalit olisi tarkoitus järjestää nimenomaan europarlamenttivaalien yhteydessä. Ennen näitä vaaleja järjestetään huhtikuussa eduskuntavaalit.

Kauniisti ajatellen voisi sanoa, että lisäaika tekee lakiesitykselle hyvää, vaikka aikataulu on edelleen hyvin kireä. Etenkin, mikäli lait aiotaan saada hyväksytyksi tämän vuoden aikana. Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan esille nostamia puutteita ehditään korjata kenties hieman paremmin.

Politiikassa kauneus on kuitenkin katoavaista, ja tiistain lykkäys oli karvas pala päähallituspuolueille, tosin eri syistä. Ehkä siksikin tilanne tuodaan eduskuntaan keskiviikkona pääministerin ilmoituksena, eikä hallituksen tiedonantona. Luottamusäänestystä ei siis ole luvassa.

Maakuntia ei välttämättä kaipaa keskustan lisäksi kukaan.

Keskusta olisi halunnut betonoida valtansa sille kullanarvoisissa maakunnissa ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Tässä se ei onnistunut. Nyt eduskuntavaalit käydään ensin, ja kyyti voi olla erityisesti keskustalle kylmää. Keskusta halusi myös erilliset maakuntavaalit, mutta nyt niitä ollaan yhdistämässä europarlamenttivaaleihin.

Jos keskusta pelkää valtansa puolesta, pelkää kokoomus valinnanvapauden puolesta. Vaikka sote-lait saataisiin hyväksyttyä nykyisessä eduskunnassa, jää toimeenpano seuraavalle eduskunnalle. Ja on todettava, ettei se lakien läpimeno ole täysin varmaa, etenkään kun lakien lopullisesta sisällöstä ei ole tietoa.

Joka tapauksessa jonkinlaisia muutoksia voi vaalien jälkeen olla tulossa. Millaisia, riippuu pitkälti eduskuntavaalien tuloksesta. Luvassa on sote-vaalit.

Sinänsä nurinkuriselta vaikuttaa, että vaikka sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistustarpeesta vallitsee laaja yksimielisyys, on muutoksia todennäköisimmin luvassa juuri sote-lakeihin. Maakuntia ei välttämättä kaipaa keskustan lisäksi kukaan, mutta niiden kanssa on useampi puolue ilmoittanut voivansa elää.

Soten viivästyminen merkitsee kunnissa ja maakunnissa epävarmuuden ajan jatkumista. Esimerkiksi väliaikaishallinto jatkaa vuoden aiottua pidempään. Sote-henkilöstön epävarmuuden aika jatkuu edelleen. Iso kysymys on, jatkuvatko kunnissa ulkoistukset ja sote-kiinteistöjen myynnit?

Päijät-Hämeessä erityisenä ongelmana on rahoitusvaje. Talousniukkuuden toivottiin helpottavan vuonna 2020, mutta nyt kuntien ja hyvinvointiyhtymän kiistely euroista on jatkumassa vuoden pidempään.

Sote-uudistusta on tehty Päijät-Hämeessä vähintään puoleen väliin. Tämä ei ole ongelma, pikemminkin päinvastoin. Voi nimittäin hyvin olla, että kun eduskuntavaalit on käyty, muistuttaa uusi sote-ratkaisu hyvin paljon sitä, mitä esimerkiksi Etelä-Karjalassa tai Päijät-Hämeessä tehdään nyt.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi